2100 de familii vor beneficia de noul program Prima Casă: ”O familie, o casă”

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Programul Prima Casă a suferit un rebranding, dar și schimbări de criterii, devenind de fapt un nou proiect, cu puternice valențe sociale.  După mai bine de un deceniu de funcționare, timp în care și-a câștigat o bună notorietate și a avut un impact notabil în piața imobiliară, Prima Casă a devenit proiectul ”O familie, O casă”, cu reguli mai stricte. 

Practic, am putea vorbi de finalizarea vechiului proiect, și începutul unei noi etape. Noul program vine cu criterii de selecție îndreptate direct către persoanele care au cu adevărat nevoie de acest tip de asistenţă din partea Guvernului. Prin noul proiect Guvernul urmărește astfel acordarea acestui tip de credite doar persoanelor cu venituri reduse.

Legea nr. 40/2020  promulgată de Președinte și publicată vineri în Monitorul Oficial, oferă detalii despre aceste modificări aduse programului Prima Casă precum și enumeră schimbările în criteriile de alegere a beneficiarilor. 

Venituri ce nu depășesc 4.500 lei lunar

Astfel, la data solicitării împrumutului prin acest program, solicitantul trebuie să aibă venituri nete lunare, individual sau cu soțul / soția, care nu depășesc valoarea de 4.500 de lei. Practic, ar fi vorba despre un salariu brut de circa 7.700 de lei. În cazul familiilor cu cel puțin un copil, veniturile nete lunare nu pot depăși la data solicitării creditului valoarea de 7.000 de lei. Tot în această categorie intră și persoanele care au în întreținere unul sau mai mulți copii.

Deși par restrictive, condițiile se pot aplica unei pături destul de largi pe populație, deoarece potrivit Institutului Național de Statistică, câștigul salarial mediu brut a ajuns în ianuarie la nivel de economie la 5.225 de lei, iar cel net de 3.189 de lei. Așadar o bună parte din salariați pot îndeplini acest criteriu de selecție.

Avans minim de 5%

Legat de avansul minim, acesta rămâne de 5% din prețul apartamentului de vânzare sau din costul de construcție, dar prețul de achiziție nu poate să depășească 70.000 de euro, echivalent în lei la cursul BNR din data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de antrepriză.

Plafon de 200 de milioane lei

Nu în ultimul rând, plafonul decis de Guvernul pentru noul program din 2020 va fi în valoare de doar 200 milioane lei. Comparativ, în anul 2019 plafonul alocat a fost de 2 miliarde lei, așadar în acest an scăderea este considerabilă. Pe de altă parte, e un semnal pozitiv că programul a fost menținut și reorientat ca segment adresat. Sunt de asemenea posibile suplimentări ale plafonului de garantare pe parcursul anului, în funcție de perspectivele bugetare.

Băncile pot acorda credite garantate de stat prin acest program în valoare de 400 milioane lei, deoarece garanția statului reprezintă jumătate din valoarea unui credit. Conform estimărilor specialiștilor Blitz, dacă ne raportăm la valoarea medie a garanţiei acordate anul trecut (94.000 lei, potrivit FNGCIMM), cu acest plafon alocat se vor putea finanța aproximativ 2.100 de credite la nivel național.

Având în vedere situația curentă, anunțul lansării acestui nou program, chiar și cu un plafon de garantare mai scăzut, este de natură să aducă o notă pozitivă în piața imobiliară, deși impactul acestuia va fi probabil considerabil diluat față de alți ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *