Ruşii îi aşteaptă pe clujeni cu 12 miliarde de dolari!

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Oamenii de afaceri din Rusia au propus societăţilor clujene să participe la ale Jocurilor Olimpice din 2014.

Investitorii ruşi vor să se implice şi în proiectele locale. Centrul de Afaceri al Comunităţii Statelor Independente (CACSI) a invitat companiile clujene din sectoarele infrastructură, construcţii sau instalaţii electrice să participe ca furnizori de servicii şi produse în proiectul olimpic de la Soci. Investitorii ruşi vor să se implice în hidrocentralele din Cluj, spitalul regional de urgenţă şi să intre în parcul industrial Dej.

Rusia a început să caute parteneri în Transilvania, care să ajute la dezvoltarea infrastructurii de la Soci, oraş ce va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014. Intermediar între oamenii de afaceri din zonă şi Rusia va fi CACSI, care, în zilele următoare, îşi va deschide o reprezentanţă la Cluj, cu sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie, au anunţat membrii celor două organizaţii. “Scopul nostru este de a identifica firmele din zonă care sunt interesate şi capabile să se implice în proiectele de la Soci. Căutăm firme din toate domeniile care ţin de realizarea infrastructurii. Prin intermediul CSI, le vom oferi posibilitatea de a participa ca ofertanţi în aceste proiecte şi de a-şi dezvolta astfel afacerile pe piaţa din Rusia”, a declarat Marius Dumitru Matei, director în cadrul CACSI.

Primul pas către implicarea în proiectul olimpic, pentru care Rusia a alocat fonduri de peste 12 miliarde de dolari, este participarea oamenilor de afaceri din Transilvania la Forumul Internaţional de Investiţii “Soci 2010”, care se va desfăşura în Rusia, în perioada 16-19 septembrie. “Este un eveniment în care se vor prezenta oportunităţi reale de investiţii. Se vor expune proiectele în desfăşurare şi va exista şansa semnării unor contracte importante”, spune Angela Ciobanu, reprezentant al CACSI. “Principalul nostru scop este să ajutăm firmele ruseşti să intre pe piaţa din România, dar şi companiile româneşti să pătrundă pe piaţa rusă. Volumul schimburilor ruso-române s-a redus la jumătate în 2009 faţă de 2008, până la 3 miliarde de dolari. în primul semestru al acestui an am observat o creştere cu 50% şi încercăm să menţinem acest ritm de creştere”, a declarat Igor Sidorov, consilier pe probleme economice al Ambasadei Federaţiei Ruse din Bucureşti.

Cu toate că apelul de participare la Forumul de la Soci abia a fost lansat, interesul oamenilor de afaceri din zonă este ridicat. “Ne interesează mult să mergem la Soci în măsura în care există în mod real o oportunitate de afaceri acolo. La ora actuală, în jur de 50% din producţia fabricilor noastre din Bistriţa şi din Cluj merge la export, spre Uniunea Europeană, în general. Cu Rusia nu avem un contact stabilit şi acest eveniment ar fi o oportunitate. Trebuie să vedem care sunt condiţiile de participare şi ce trebuie să facem efectiv”, a spus Sorin Hangea, director de marketing în compania Betak Bistriţa, specializată în confecţii metalice industriale.

“Sperăm să obţinem cel puţin cinci contracte pentru firmele din Cluj. Este important şi faptul că firmele ruseşti au ocazia să vină pe piaţa locală şi să studieze oportunităţile de aici. Avem semnale clare că multe companii din Rusia sunt interesate de hidrocentralele dintre Cluj şi Dej, de construcţia spitalului de urgenţă, dar şi de parcul industrial Arc Parc Dej”, a subliniat Matei. Rusia şi-a propus ca în 2014 să organizeze la Soci Jocurile Olimpice de Iarnă, printr-un proiect grandios, ce vizează transformarea întregii regiuni Krasnodar.

Soci, una dintre cele mai importante staţiuni turistice din Rusia, port la Marea Neagră, va găzdui Olimpiada din 2014. Pentru a face faţă cu brio acestei provocări, Guvernul de la Moscova a planificat investiţii masive în regiunea Krasnodar, de care ţine staţiunea: 18 miliarde de dolari vor fi alocaţi dezvoltării zonei. Investiţiile vor fi orientate cu precădere spre construirea de porturi, aeroporturi, hoteluri, baze sportive şi autostrăzi. Un proiect ambiţios este Insula Federaţiei, ce va fi construită în Marea Neagră, pe 250 ha. Lucrările vor începe în acest an.
Sursa: Ziua de Cluj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *