Ce fel de locuințe sunt preferate după pandemie?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

 

Ești în căutarea unui loc numit acasă? Cu grădina de flori, grădina de legume, livadă și eventual o anexă și  o curte? Iar casa să aibă 2-3 camere decomandate, baie și neapărat beci, că locuind atât de mult timp la bloc cu un balcon mic, ai tot suferit că nu ai un spațiu de depozitare pentru borcane și alte preparate pentru iarnă. Dacă are și curte, tot ce mai contează e să aibă o sursă de apă și una de încălzire. 

După pandemie, toate aceste dorințe au devenit absolut normale! 

Experții din piața imobiliară au surprins demult trendul și au semnalat faptul că preferințele consumatorilor pentru spații mai mari, nu sunt deloc întâmplătoare. Trendul a început cu primele restricții din 2020 și a continuat în 2023 cu o cerere mai mare pe zona de apartamente cu 3 și 4 camere, și pe cea de case, cu curte de minim 50 de mp, situate în zonele limitrofe ale marilor orașe, sau la o distanță de 20-50 km de un oraș mai mare în zone rurale. 

Factorul care a decis totul –  jobul 

Munca de acasă a fost cel mai important rol în schimbarea preferințelor potențialilor cumpărători.  

După ce ne-am familiarizat cu munca remote în 2020, respectiv în 2021-2022, mulți dintre noi ne-am dorit să continuăm în aceeași manieră și în 2023. 

Astfel, interesul acordat joburilor remote a continuat să crească și nu dă semne să se oprească, nici după ce pandemia oficial s-a încheiat. Partea bună e că și angajatorii au înțeles nevoia de flexibilitate a angajaților, iar acum ofertele de joburi remote  sunt la un maximum istoric. 

În prezent, angajatori de top din diverse domenii, oferă angajaților posibilitatea de a lucra de la birou, hibrid sau de la distanță. De asemenea, angajații pot oricând opta pentru un alt tip de muncă, decât cel pe care l-au ales inițial!

Ce fel de locuințe caută oamenii online 

Având această libertate de a lucra de oriunde, oamenii și-au schimbat preferințele în ceea ce privește condițiile de locuire. 

Este binecunoscută această tendință care a început cu căutările online. Atenția celor care caută o locuință s-a mutat de pe apartamentele cu 2 și 3 camere, care până nu demult erau în topul preferințelor clienților pe diverse portaluri, la case și apartamentele mai mari cu 3-4 camere.

În zonele suburbane, se caută case cu 3-4 camere, la prețuri de 60-80.000 euro, cu o curte liberă de minim 50 mp, situate în zone liniștite, din jurul marilor orașe. 

În capitală, în decursului anului trecut, s-a înregistrat o creștere a interesului cumpărători cu aproximativ 30% mai mare pentru proprietăți mai scumpe, în valoare de 120.000 – 300.000 euro, în general case sau apartamente care dispun de curte proprie. 

Și în 2023 s-a înregistrat o creștere spectaculoasă a căutărilor de case și vile, în toate regiunile din țară. Iar anunțurile cu case individuale de vânzare sunt dintre cele mai accesate.