Vrei să cumperi un imobil în scop investițional? Din 2022 vei avea nevoie de un avans mai mare

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Cei care vor să contractează credite imobiliare pentru a cumpăra imobile în scop investițional vor plăti un avans cu 10% mai mare decât în prezent, conform unui proiect de regulament a Băncii Naționale a României. 

Banca Națională  intenționează să schimbe regulile de joc din piața imobiliară, începând cu anul viitor. 

Conform regulilor în vigoare, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 85% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei. 

Dacă vor intra în vigoare noile reglementări, creditele în lei pentru investiţii în imobiliare nu vor putea depăşi 75% din valoarea garanţiei, cele în euro 65%, iar cele în alte valute  50%, respectiv va crește avansul la: 

  • 25 la sută la creditul în lei, 
  • 35% la creditul în euro, 
  • Și la 50% la creditele în alte valute. 

”Sunt exceptate de la aceste majorări creditele pentru investiţii imobiliare garantate integral sau parţial de stat”, se mai menţionează în proiectul de regulament al BNR.

Experții imobiliari Blitz sunt de părerea că noile reglementări ar putea afecta tranzacțiile imobiliare. 

Cei care doresc să cumpere pe credit o locuință pentru investiție, vor trebui să vină cu avans mai mare. Și atunci vor trebui să-și refacă calculele de rentabilitate și de amortizare, ținând cont de noile rate lunare.

Noile reglementări privind avansul ar putea impacta inclusiv prețul locuințelor cumpărate, deoarece un avans mai mare poate însemna un posibil discount.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *