Vor putea dezvoltatorii sa-si recupereze TVA-ul pentru cladirile demolate?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Decizie istorica pe piata imobiliara: dezvoltatorul spaniol Gran Via a castigat la Curtea Europeana de Justitie dreptul de a-si deduce TVA-ul platit la achizitia terenului si cladirilor de pe platforma Frigocom din Bucuresti. Motivatia consta in faptul ca dezvoltatorul vrea sa construiasca noi imobile aici, imobile care vor desfasura operatiuni taxabile.

“O societate care a achizitionat o suprafata de teren si constructii edificate pe aceasta din urma, in vederea demolarii acestor constructii si a realizarii unui complex rezidential pe suprafata de teren respectiva, are dreptul de a deduce taxa pe valoare adaugata aferenta achizitionarii constructiilor mentionate”, sustine decizia CEJ.

De pe urma victoriei celor de la Gran Via vor putea beneficia si alti dezvoltatori aflati in situatii similare, pentru ca decizia CEJ are putere de precedent.

“Decizia va avea implicatii profunde asupra sectorului imobiliar din Romania si nu numai, permitand dezvoltatorilor sa deduca TVA pentru cladirile si terenurile achizitionate si sa nu regularizeze deducerea initiala in cazul in care din motive comerciale se decide demolarea constructiilor achizitionate pentru constructia unora noi”, a precizat Daniel Anghel, partener si sef al departamentului de taxe indirecte al PwC Romania.

Gran Via a investit in Romania 118 milioane de euro pana in prezent, achizitionand fostele platforme industriale Electrotehnica, Tricodava si Frigocom din capitala si un teren de 6,5 hectare in Constanta. Planurile imobiliare ale spaniolilor au fost stopate de perioada de criza, insa, acum, dezvoltatorul anunta demararea in 2013 a primului bloc de 98 de apartamente pe platforma Frigocom.

Sursa: www.capital.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *