Viitorul imobiliar în următorii 10 ani va fi unul cu prioritate eficient energetic 

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Eficiența energetică a devenit un criteriu important în dezvoltările imobiliare din ultimii 3 ani. Dezvoltatorii imobiliari trebuie să ia în calcul de la bun început cât i-ar costa să aducă o clădire la emisii de carbon aproape de zero.

Tranzacțiile imobiliare din următorii 10 ani vor fi puternic influențate de standardele de eficiență energetică, în contextul în care țintele climatice ambițioase ale statelor europene cu reglementări tot mai stricte în domeniu, pun  presiune tot mai mare pe investitori și noile construcții.

Ignorarea acestor reglementări din domeniul energetic, ar putea avea ca efect deținerea unor „active blocate” pentru care vor fi tot mai puțini cumpărători sau chiriași. Astfel că modernizarea și eficientizarea clădirilor existente și aplicarea unor standarde mai stricte în cazul clădirilor noi vor fi obligatorii.

Potrivit unui raport realizat de Comisia Europeană în 2020, peste 85% din stocul de clădiri al UE (peste 220 de milioane de unități) au fost construite înainte de anul 2001, iar majoritatea nu sunt eficiente din punct de vedere energetic

Neutralitate climatică până în 2050

În general, clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul total de energie al UE, dar și pentru 36% din emisiile de carbon.

Uniunea Europeană a lansat Pactul Verde (Green Deal), un set de politici care urmărește reducerea emisiilor de carbon cu cel puțin 55% până în 2030 și atingerea neutralității climatice până în 2050

Pentru a atinge obiectivul stabilit până în 2030, UE ar trebui să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ale clădirilor cu 60%, consumul final de energie cu 14% și consumul de energie pentru încălzire și răcire cu 18%.

Restricțiile au fost deja impuse în unele țări. În Marea Britanie, de exemplu, o clădire comercială care nu are standardele minime de eficiență energetică nu poate fi închiriată. Olanda o reglementare similară pentru clădirile de birouri. Germania percepe o taxă pe carbon pentru clădirile care au emisii de dioxid de carbon mai mari. 

Reguli noi la construcțiile noi

În ceea ce privește emisiile din construcțiile noi, producătorii de materiale investesc masiv în cercetare și dezvoltare pentru a reduce amprenta de carbon a acestora. Statele europene introduc noi standarde în construcții, iar dezvoltatorii fac trecerea la utilizarea energiei regenerabile și investesc în sisteme AI de monitorizare a consumului de energie.

În plus, în toate statele membre ale Uniunii Europene, clădirile construite în baza unei autorizaţii de construire emise începând cu 31 decembrie 2020 vor trebui să respecte standardul nZEB (nearly zero energy building), care în traducere liberă înseamnă clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero.

Consumul de energie aproape egal cu zero va trebui să fie asigurat în mare parte din surse regenerabile de energie, dar şi printr-un grad ridicat de eficienţă energetică. Pentru clădirile publice, această obligaţie era deja valabilă încă de la finalul lui 2018.

Eficiența termică a construcțiilor existente

Pentru a-și eficientiza consumul energetic, consumatorii casnici de energie au la dispoziție Calculatorul de Eficiență Energetică, un instrument unic pe piața din România, creat în cadrul programului România Eficientă, care îi ajută pe consumatorii casnici să calculeze: 

  • Care este consumul mediu de energie pentru încălzire, pentru producția de apă caldă și gătit. 
  • Valorile aproximative ale economiilor pe care le-ar putea obține în facturile de energie prin reabilitarea termică a locuinței.

Pentru a afla aceste informații, parcurge cei trei pași simpli – alege locația, descrie locuința și alege tipul de consumatori. Îți vor fi afișate valorile medii ale consumului anual de energie, cheltuielile estimative aferente și impactul asupra mediului generat de acest consum, respectiv cantitatea anuală de emisii de dioxid de carbon.

Vezi rezultatele pentru un apartament situat la bloc, la un etaj intermediar în București: 

Totodată, poți afla cum se distribuie pierderile de căldură din locuință – prin ziduri, ferestre, pardoseală și acoperiș. Dacă locuința este nereabilitată termic, calculatorul îți mai arată ce economii de energie se pot obține în urma reabilitării termice a locuinței, dar și cum va scădea  amprenta de carbon.

Ce eficiență energetică și ce emisii de carbon s-ar obține dacă blocul ar fi reabilitat termic:

Astfel vedem că reabilitarea termică a blocurilor ar avea un impact major asupra cheltuielilor anuale, acestea pot scădea cu 58%, iar amprenta de carbon ar scădea cu 68%! Ceea ce înseamnă un aer mai curat și consumuri mai mici de energie, respectiv economii de bani majore! 

O altă modalitate prin care poți crește eficiența energetică este să folosești electrocasnice cât mai eficiente cu clasă energetică economică A, A+ sau A++, al căror consumuri au cel mai mare impact în facturile la utilități.

În concluzie, reabilitarea termică a construcțiilor existente e doar o chestiune de timp până să devină obligatorie. Cei ce vor să construiască ar cuprindă încă din proiectare elementele necesare pentru eficiența energetică. Iar cei care vor să cumpere, să ceară o evaluare energetică și un istoric al costurilor, dacă e cazul. 

Persoanele care vor să închirieze să ceară istoricul facturilor, și să întrebe proprietarul dacă are planuri de reabilitare. Iar asociațiile de proprietari trebuie să contacteze autoritățile, să vadă ce planuri și fonduri de reabilitare există.

Agenții Blitz îți pot oferi informații despre anul construcției, materialele folosite, și îți poate facilita obținerea certificatului energetic.