Top 5 Cele mai bine cotate cartiere din Cluj-Napoca

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Dacă ești în căutare de oferte, dar încă nu te-ai hotărât în ce cartier să cauți mai exact, am făcut pentru tine un clasament al celor mai bine cotate cartiere din Cluj. Ne-am folosit în acest demers de estimările făcute de Banca Mondială, care colaborează cu Primăria Cluj-Napoca pentru un studiu privind implementare Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU).

Experții studiului, au analizat toate aspectele vieții din Cluj, de la nevoi de bază legate de educație, sănătate, mobilitate, la cele opționale, ca relaxare, sport sau cultură și au ajuns la un punctaj al cartierelor din Cluj.

Mai jos îți prezentăm acest clasament cu explicațiile experților noștri imobiliari Blitz.

Locul 1 / Mănăștur – 95 de puncte

În mod surprinzător, cel mai dotat și mai accesibil cartier este considerat Mănăștur care a întrunit 95 de puncte.

Specialiștii care au redactat studiul au considerat că este foarte bine deservit de mijloace de transport în comun – autobuz, troleibuz, tramvai, care leagă cartierul de toate celelalte zone din oraș, cu școli, grădinițe și multe magazine alimentare, piețe sau bănci.

Din punct de vedere imobiliar, specialiștii noștri au identificat următoarele caracteristici:

  • Locuințele sunt reprezentate cu preponderență de blocuri de 8-10 etaje, fiind cel mai populat cartier din municipiu.
  • Există o zonă de dezvoltare imobiliară intensă, respectiv zona Câmpului, unde predomină dezvoltările individuale și mai recent casele înșiruite, de tip duplex sau triplex.

În funcție de preferința potențialului client, acestea se pot traduce atât în avantaje cât și în dezavantaje, așadar rămânem rezervați cu privire la poziționarea acestui cartier pe primul loc.

Indicele Blitz, prețul pe metru pătrat de spațiu locativ, pe acest cartier se situează sub prețul mediu pe Cluj și a atins în 2020 valorile minime de 1.338 Euro/mp și maxime 1.513 Euro/ mp.

Pe site-ul Blitz poți găsi mai multe oferte la apartamente cu 2 camere cu prețuri pornind de la 41.000 euro și chirii de la 200 de euro în cartierul Mănăștur.

Locul 2 / Centru – 90 de puncte

Zona centrală este inima orașului și cuprinde zone rezidențiale cu construcții noi și vechi amplasate în jurul Parcului Central, a centrului vechi, și a piețelor Cipariu și Ștefan cel Mare.

Predomină, în special, construcțiile vechi, istorice, peisajul acestora fiind rareori tulburat de construcții moderne sau de cele de tip bloc de apartamente. Cumpărătorii de locuințe iau în calcul zona centrală pentru multiplele facilități pe care le pune la dispoziție: instituții publice (primărie, consiliu județean), unități de învățământ (facultăți, licee, școli, grădinițe), biserici, piața agroalimentară și centre comerciale, spitale, clinici și farmacii, hoteluri și pensiuni, restaurante și baruri, bănci, oficii poștale, etc.

Indicele Blitz pe zona centrală devansează prețul mediu pe Cluj, situându-se în jurul valorii de valoarea de 1.966 Euro/mp (decembrie 2020). Pe întreaga durată a anului trecut, prețurile în această zonă au fost stabile cu variații nesemnificative.

Aici poți găsi mai multe oferte la apartamente cu 2 camere în zona centrală în Cluj, cu prețuri pornind de la 40.000 euro și chirii de la 250 de euro.

Locul 3 / Mărăști – 88 de puncte

Cartierul Mărăști, cu 88 de puncte, amplasat în zona de nord-est, include în principal blocuri, dar și câteva amplasamente industriale. Original a fost proiectat ca un cartier muncitoresc, însă în ultimii ani, cartierul a devenit una dintre cele mai populate zone de business clujene cu cele mai multe clădiri de birouri office.

Mărăști a devenit o zonă mai căutată deoarece beneficiază de:

  • infrastructură rutieră – bulevarde largi,
  • acces facil la mijloace de transport în comun,
  • retaileri mari, piețe agroalimentare și spații de birouri.

Prețul pe metru pătrat locativ în acest cartier a urmat îndeaproape indicele Blitz pe Cluj, variațiile fiind minime. Astfel, cel mai mic preț a fost înregistrat în luna octombrie 1.530 Euro pe mp și maximul de 1.818 Euro pe mp în luna mai 2020.

Site-ul Blitz cuprinde peste 150 de oferte la apartamente cu 2 camere în Mărăști cu prețuri pornind de la 55.000 euro și chirii de la 280 de euro.

Locul 4 / Grigorescu – 83 de puncte

Pe locul 4 se situează cartierul Grigorescu cu 83 de puncte. În acest cartier găsim atât blocuri de patru – zece etaje, cât și locuințe vile individuale.

Este un cartier rezidențial clasic cu blocuri vechi. Cele câteva blocuri noi construite după 1990, dar și vile dezvoltate, în ultimii ani, se situează în zona străzii Uliului. Construcțiile noi nu sunt specifice acestui cartier, cele câteva astfel de unități fiind întalnite în general în zonele sale de extindere: Donath și Taietura Turcului.

Prețurile în acest cartier au urmat, de asemenea, indicele mediu pe Cluj, cu mici fluctuații. Astfel în anul 2020, prețurile în acest cartier au variat între minimul de 1.446 Euro/mp și maximul de 1.757 Euro/mp, tendința fiind una de creștere.

Site-ul Blitz oferă numeroase apartamente de vânzare cu 2 camere în Grigorescu cu prețuri pornind de la 51.900 euro și chirii de la 250 de euro.

Locul 5 / Gheorgheni și Andrei Mureșanu – 82 de puncte

Ultimele clasate în acest top sunt cartierele Gheorgheni și Andrei Mureșanu cu 82 de puncte.

Specificul cartierului Gheorgheni o constituie blocurile cu patru – zece etaje cu foarte multe spații verzi. Este un “cartier verde”, foarte apreciat și căutat de clienții de locuințe de închiriat sau de vânzare.

La capitolul infrastructură și transport stă foarte bine. Străzile sunt modernizate, asfaltate, cu trotuare generoase de-a lungul arterelor principale.

În ciuda prețurilor mai mari ca media pe Cluj – cu un minim de 1.773 Euro pe mp și un maxim de 1.944 Euro pe mp.

Poți găsi pe site-ul Blitz peste 100 de oferte de cumpărare în Gheorgheni la apartamente cu 2 camere cu prețuri pornind de la 52.900 euro și chirii de la 250 de euro în zona Gheorgheni.

Cartierul Andrei Mureșanu este amplasat în zona de sud-est a metropolei. Este considerat o zonă rezidențială scumpă, beneficiind de infrastructură adecvată și ocupată atât de vile interbelice, cât și imobile noi. Cele noi însă au prețuri ridicate, datorită apropierii față de zona centrală. Prețurile pe mp în cartierul Andrei Mureșanu s-au situat în 2020 în intervalul de 1.647 Euro/mp și 2.210 Euro/mp.

La coada clasamentului conform acestui studiu sunt Făget, zona de lângă fostul CUG și de lângă aeroport, Sopor și Borhanci.

Felul în care a fost gândit punctajul de către specialiști urmează să fie dezvăluit odată cu publicarea SIDU.

Ca să ai cele mai actualizate informații despre cartiere, pentru tranzacționare în perioada următoare, recomandarea noastră este să colaborezi cu un agent Blitz care îți poate oferi informații despre:

  • prețurile la care s-au tranzacționat alte oferte în cartierul dorit de tine,
  • perioada cea mai potrivită pentru a face o achiziție,
  • timpul de când o anumită ofertă este listată pe piață,
  • istoricul și caracteristicile cartierului unde dorești să cumperi locuința;

Cu cât informațiile pe care îți fundamentezi deciziile sunt mai de actualitate cu atât deciziile luate vor fi mai corecte și mai oportune.

Potrivit Strategiei de Dezvoltare Urbană, în următoarea perioadă (2021-2030), municipalitatea va acorda o atenție mai mare cartierelor și creșterii calității spațiului public. ”Vom avea în fiecare cartier al orașului spații verzi compacte și proiecte care să contribuie la o mobilitate sustenabilă”.

* Indicele Blitz reprezintă un instrument statistic ce oferă informații cu privire la media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj și din vecinătăți, exprimată în euro/mp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *