Terenurile, cu peste 50% mai ieftine decat in 2008

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Pretul terenurilor s-a depreciat cu cel putin 50% in ultimii 3 ani, piata fiind, in acest moment, spatiul de „joaca” al cumparatorilor. In contextul in care oferta este mare iar cererea prea mica pentru a echilibra raporturile de forte, nu este de mirare ca tarifele proprietarilor scad in mod constant si considerabil.

In aceasta ordine de idei, trebuie remarcat faptul ca ca cei mai activi cumparatori sunt, in momentul de fata, discounterii si hipermarketurile. Altfel spus, terenurile foarte mari au trecere, vandute fiind la preturi mult mai mici decat valoarea lor reala, iar terenurile cu suprafete mici zac in nefolosinta.

Intr‑adevar, marii retaileri isi urmea­za planurile de expansiune, manifes­tan­du‑si interesul pentru terenuri de suprafete relativ mari si acces facil la in­frastructura, oferind preturi destul de mici, avand in vedere ca in aceasta perioada au o putere semnificativa de a negocia“, a declarat Marius Grigorica, Senior Business Analyst in cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Interesul pentru terenuri se va reduce in urmatoarea perioada, iar proprietarii care simt presiunea bancilor vor fi nevoiti sa vanda in pierdere.

In actualul context economic, investitorii din real estate sunt interesati, in general, sa‑si plaseze capitalul in active lichide si generatoare de venituri. Cu toate acestea, pentru investitorii speculativi, mai prezinta interes si terenurile aflate in locatii bune ce pot fi achizitionate la preturi mult reduse fata de valoarea de piata“, adauga Marius Grigorica, precizand ca astfel de „distressed assets” au fost scoase la vanzare in ultima perioada si de catre institutiile financiare.

De cealalta parte, sunt si dezvoltatori care ar vrea sa vanda din portofoliul de proprietati pe care il detin, insa cumparatorii nu se inghesuie la usa lor, in timp ce altii prefera sa‑si pastreze terenurile pentru perioada mult asteptata, cand piata imobiliara va arata semne certe de revenire.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *