Tendințe imobiliare 2024: Stații de încărcare pentru mașini electrice pe lângă bloc

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

La sfârșitul lunii decembrie 2023, în România erau înmatriculate peste 8 milioane de autoturisme, cu aproape 200 de mii mai multe decât în 2022. Dintre acestea, 43% erau noi, iar restul erau cumpărate la mâna a doua. 

Dintre acestea, parcul auto electric din România atingea pragul de 42.000 de vehicule electrice, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 60% față de finele lui 2022.  (Sursa Digi).

Dacă în România, cota de piață a acestor mașini este sub 1 la sută, în alte țări europene cota mașinilor electrice (din totalul mașinilor noi) ajunge la 87% în Norvegia, 60% în Suedia și la 40% în țări precum Olanda și Germania.

Cele mai multe mașini electrice și hibride sunt vândute în China, peste 5,9 milioane în 2022. Consumatorii chinezi pot în prezent să aleagă din peste 300 de modele de vehicule electrice sau hibride.

Se estimează că în 2030 peste jumătate din totalul mașinilor vândute la nivel global vor fi vehicule electrice sau hibride.

Există cerere și în România pentru mașinile electrice sau hibride, însă aceasta este încă redusă din cauza infrastructurii slabe din România. Cele mai solicitate motorizări sunt hibridele, datorită consumului și versatilității acestora.

În prezent avem 8,4 mașini pentru un punct de încărcare, adică 42 de mii de mașini și 5 mii de puncte de încărcare (Sursa Adevărul)  

De altfel, România s-a angajat, prin Planul Național de Recuperare și Reziliență (PNRR), să tripleze numărul actual de stații de încărcare, până în 2026

Stimularea instalării de stații de încărcare rapidă și ultrarapidă continuă ar putea oferi un impuls major pieței locale de vehicule electrice.

Cum ne ajută legislația

Parte din soluție ar putea fi și dezvoltatorii care au obligativitatea de a instala tubulatură specială pentru cabluri electrice pentru locurile rezervate de parcare.

Conform Legii nr. 101/2020 dezvoltatorii au obligația să instaleze tubulatură încastrată pentru cabluri electrice pentru fiecare loc de parcare în cazul clădirilor rezidențiale și nerezidențiale noi, cu mai mult de 10 locuri de parcare. 

În cazul clădirilor nerezidențiale noi sau supuse unor lucrări de renovare majoră, care au mai mult de 10 locuri de parcare, investitorii/proprietarii acestora, după caz, sunt obligați să instaleze cel puțin un punct de reîncărcare pentru vehicule electrice, precum și tubulatura încastrată pentru cablurile electrice pentru cel puțin 20% din locurile de parcare prevăzute.

De asemenea, Ordonanța de Urgență nr. 14/2023 prevede obligația ca clădirile rezidențiale și nerezidențiale noi, cu mai mult de 10 locuri de parcare, să instaleze un punct de reîncărcare pentru vehicule electrice la fiecare 5 locuri de parcare.

Așadar, dacă ești un fan de mașini electrice și ți-ai dori una, ar trebui să știi că: 

  • Poți găsi stații de încărcare electrică la clădirile rezidențiale și nerezidențiale noi, cu mai mult de 10 locuri de parcare.
  • Stațiile de încărcare trebuie să fie compatibile cu vehiculele electrice și hibride plug-in.
  • Stațiile de încărcare trebuie instalate în parcarea clădirii, fie în interiorul acesteia, fie adiacentă acesteia.

Indiferent dacă prețul unui loc de parcare va crește pentru a oferi această facilitate, cert este că îi va ajuta în mod cert pe cei care își doresc o mașină electrică pentru oraș să-și realizeze la pachet cu locuința viselor și obiectivul de a avea un autovehicul mai silențios și mai puțin poluant. 

Cu toții am fi mai câștigați de pe urma mașinilor electrice, emisiile estimate pentru o mașină electrică sunt cu 70% mai scăzute decât în cazul unui automobil pe benzină sau diesel!

Dacă ești în căutarea unei locuințe cu tot cu loc de parcare cu stație de încărcare pentru mașini electrice, întreabă-i pe agenții noștri de această facilitate!