Taxarea chiriilor: Ce se va intampla cu preturile acestora?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

O taxa suplimentara ar trebui sa se reflecte, in mod normal, in pretul cerut pentru bunul sau serviciul taxat, insa pe piata chiriilor aceasta logica economica nu este neaparat valabila, sustin specialistii din imobiliare.

Astfel, introducerea platii contributiilor la sanatate pentru toate veniturile din chirii nu va afecta preturile din piata, efectul cel mai probabil fiind o crestere insemnata a numarului deja mare al proprietarilor care fac evaziune.

“Intr-o piata normala, orice cost suplimentar, deci inclusiv taxe sau impozite, se regaseste pana la urma in pretul final al acelui serviciu sau produs pentru care este aplicat respectivul cost. Pe de alta parte, doar o parte infima dintre proprietarii care inchiriaza incheie contracte, iar efectul cel mai probabil al acestei masuri va fi cresterea tentatiei de a nu incheia un contract de inchiriere, pe o piata destul de libera cum e cea a chiriilor, pentru a nu plati taxe suplimentare”, a spus Daniel Crainic, marketing manager al portalului imobiliare.ro, pentru Ziare.com.

Leonard Munteanu, specialist marketing al companiei Blitz Imobiliare, considera, de asemenea, ca extinderea obligativitatii platii CASS pentru toti proprietarii care inchiriaza nu se va oglindi in pretul chiriilor.

“Si in prezent se platesc taxe pentru asigurari de sanatate de catre acei proprietari care nu au alte surse de venit in afara celor obtinute din inchiriere. Acest lucru nu s-a facut simtit in valoarea chiriilor si cel mai probabil nu se va face simtit nici in viitor, odata cu introducerea acestei taxe cu titlu obligatoriu pentru toti proprietarii de locuinte de inchiriat”, a mentionat reprezentantul Blitz Imobiliare pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, masura este una “echitabila, pentru ca nu pot fi judecate in mod diferit doua situatii similare si pentru ca aceste taxe, calculate procentual, trebuie sa se refere la toate veniturile pe care le incaseaza o persoana intr-o anumita perioada de timp”.

Leonard Munteanu subliniaza faptul ca tactica de a nu declara la Fisc intreaga valoare a chiriei incasate, pentru a plati un impozit mai mic, la care recurg multi proprietari, nu este utila in cazul cotei CASS.

“Acest lucru nu-i va ajuta foarte mult in ceea ce priveste contributiile pentru asigurarile sociale de sanatate, baza de calcul pentru acestea neputand fi mai mica decat salariul minim brut pe economie, care este de 800 de lei incepand cu 1 iulie 2013”, a precizat reprezentantul Blitz Imobiliare.

In prezent, sunt exceptate de la plata contributiei persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor, din pensii mai mici de 740 de lei, PFA, intreprinderi individuale, profesii libere si activitati agricole, aceste exceptii urmand sa fie eliminate de la 1 ianuarie 2014.

Articol realizat in colaborare cu ziare.com

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *