Statul impiedica revenirea pietei imobiliare

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Tot mai multi specialisti ai pietei imobiliare sustin ca implicarea statului in acest sector delicat si instabil este de rau augur. Este aproape unanim acceptat faptul ca dinamica tranzactionala trebuie lasata sa evolueze in mod natural. Prima Casa 4 si proiectele derulate prin Agentia Nationala de Locuinte reprezinta, in aceasta ordine de idei, stimuli artificiali care, pe termen mediu si lung, au efecte cel putin iritante.

Alexandros Ignatiadis, director general al companiei de constructii Octagon Contracting & Engineering, a declarat recent ca statul ar face bine sa se retraga din piata imobiliara si sa lase lucrurile sa se aseze in mod natural, adaugand ca proiectele initiate de ANL sunt cel putin transparente:

Costul de constructie nu se traduce in cerere. Poti sa vinzi un apartament si cu 10 euro/mp, daca veniturile clientilor sunt de 8 euro, atunci nimeni nu cumpara nimic.

In ceea ce priveste proiectele rezidentiala, Ignatiadis a declarat ca piata imobiliara din Romania inca nu este pregatita pentru astfel de miscari de amploare, subliniind faptul ca rata de neocupare a locuintelor deja finalizate este inca foarte mare.

Ma uit in sala si nu vad agenti imobiliari. Cei care au luat-o razna in timpul boom-ului imobiliar lipsesc cu desavarsire. Nu vad nici banci, iar daca era momentul oportun, oamenii astia erau aici.”, a declarat seful Octagon in cadrul conferintei “Cat costa sa construiesti un metru patrat de apartament in Romania”, organizata de Ziarul Financiar.

Ignatiadis este si el de parere ca implicarea guvernului in dinamica imobiliara este nefasta, amintind, in acest sens, modalitatea de lucru inoperanta a ANL-ului. Se pare ca Agentia Nationala pentru Locuinte acorda contracte preferentiale companiilor de constructii, iar apartamentele ajung, in cele din urma, la persoanele care se ocupa de gestionarea acestora.

Singura modalitate prin care ne poate ajuta statul este sa stea in banca lui. Cineva din domeniul politic acorda contractele de constructii, deci este un transfer de fonduri, si apoi statul decide cine primeste aceste apartamente”, a concluzionat Ignatiadis.

Sursa: Wall-Street.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *