Stai într-o casă închiriară? S-ar putea să plătești de două ori mai mult pentru factura de curent.

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Tu știi câtă energie electrică consumi lunar? Începând cu 1 ianuarie 2023, vei avea tarife plafonate în funcție de consumul mediu realizat în anul precedent (2021) sau consumul din luna precedentă, iar dacă stai într-o casă închiriată și nu ai contractul de energie electrică pe numele tău, facturile vor fi cel puțin duble! 

Conform unui studiu realizat de Asociația Energie Inteligentă, există mai multe grupuri de consumatori, în funcție de îmbunătățirile și dotările locuinței, acestea fiind următoarele: 

  1. Consumatorii cu un consum redus la un nivel de subzistență energetică sub 55 kWh/lună, care constituie aprox. 47% din locuințele din România.

Tarifele la curent în vigoare de la 1 ianuarie 2023 sunt plafonate la 0,68 lei/KWh pentru cei care realizează un consum de până în 100 kWh. 

La gaze tariful plafonat va fi de 0,31 lei/kWh.

De asemenea, vor fi facturați cu acest tarif clienții casnici care folosesc dispozitive și echipamente medicale, familile care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârstă de până în 18 ani (sau 26 dacă mai urmează o formă de învățământ) și familii monoparentale care au în întreținere cel puțin un copil de până în 18 ani (sau până în 26 dacă urmează o formă de învățământ). 

  1. Cei cu apartamente cu 1-4 camere fără sisteme de aer condiționat și un consum mediu 180 kWh/lună (aprox. 25% dintre locuințele din România).
  1. Locuințe cu confort sporit  (apartamente cu 1-4 camere) dotate cu sisteme de aer condiționat, cu un consum de 280 kWh/lună (aprox. 19% din locuințele din România). 

Tariful acestora este de 0,8 lei/kWh dacă consumă în luna respectivă între 100 și 255 kWh, iar diferența de peste 255 kWh se achită la nivelul prețului din contract.

  1. Apartamentele cu confort sporit dotate cu aer condiționat, boiler electric, mașină de spălat cu uscător nu vor beneficia de prețuri plafonate, din cauza consumului care depășește 360 kWh/lună (aprox. 5% din locuințe).
  1. Consumatori care stau la casă și au dotări suplimentare – boiler, hidrofor, centrală electrică și un consum mediu de circa 700 kWh/lună (aprox. 3% din locuințele din România). 
  1. Și mai sunt și consumatorii cu consumuri de peste 1.500 de kWh/lună având imobile de peste 500 de mp – 1% din locuințe. 

Tariful pentru aceste locuințe este de 1,3 lei/kWh dacă consumă în luna respectivă peste 300 kWh începând cu 1 ianuarie 2023

Noutatea sezonului este că pentru toate aceste locuințe cu confort sporit dotate cu echipamente electrice suplimentare, facturile la curent vor fi uriașe. 

În special, proprietarii cu mai multe case, potrivit Ordonanței de energie, adoptată de Guvern, vor trebui să aleagă un singur imobil care să beneficieze de preț plafonat la electricitate și gaze.

Concret, un client casnic poate beneficia de prețul plafonat prevăzut de lege o singură dată fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor. 

În România există multe situații în care contractele de gaze și energie electrică sunt rămase pe foști proprietari care au vândut locuința, sau noul proprietar încă nu și-a schimbat contractul, sau situația celor care au mai multe locuințe închiriate.

În toate situațiile de acest gen facturile la gaze și electricitate care vor veni din luna ianuarie 2023, vor aduce creșteri substanțiale a facturei la energia electrică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *