Soluții la criza energetică: Panourile Fotovoltaice – merită investiția? 

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Soarele reprezintă o sursa de energie non-poluantă, gratuită, regenerabilă si inepuizabilă. Ne poate ajuta să combatem efectele încălzirii globale, prin reducerea drastică a amprentei de dioxid de carbon, și ne mai poate aduce independență energetică și economii la factura de energie si gaze. 

Ca eficiență economică, energia solară, în funcție de tipuri de panouri folosite, poate să acopere între 50% și 70% din necesarul total de apa caldă, electricitate și caldură, iar vara poate ajunge la 100%.

În România sunt în jur de 7,47 mil. de locuințe, dintre care 3,36 mil. se pretează pentru instalarea sistemelor fotovoltaice. Pentru încălzirea locuințelor și nevoile de energie electrică sunt folosite în prezent surse regenerabile 42% (dintre care energie solară doar 1,3%) și energie convențională 58% (gaze naturale, cărbune și energie nucleară). 

România are o țintă de 10.000 de prosumatori până la finele acestui an (având 4.800 în prezent) care să-și producă propria energia acasă, cu ajutorul instalațiilor fotovoltaice, și care să verse surplusul în rețelele electrice.

Citește mai jos un scurt ghid al proprietarilor de case interesați să-și monteze un sistem de panouri fotovoltaice pentru a obține astfel independență energetică, economii importante la factura de utilități și o amprentă de carbon cât mai mică în procesul de încălzire a locuinței. 

Ai o casă care se pretează la panouri solare? 

Ai o casă care să se preteze la instalarea unui sistem solar? Pentru ca un sistem de panouri fotovoltaice să funcționeze la parametrii maximi, este important să asiguri condiții optime funcționării: 

  • Orientare către sud a suprafeței instalate.
  • Înclinația acoperișului /terenului între 15 și 45 de grade, eventual pe o singură apă. 
  • Suprafața montabilă – ar trebui să asiguri pentru un minim de 3 kW o suprafața de acoperiș de aproximativ 9-10 mp.  
  • Zonă fără umbră – să nu existe alte clădiri în zonă sau copaci care să umbrească suprafața de expunere solară. 

Montarea panourilor pe acoperișul casei exclude autorizația de construire, iar procedura de eliberare a avizelor pentru instalații solare montate pe acoperiș este ceva mai simplificată. 

În plus, poziționarea pe acoperiș îți poate feri instalația de vandalism sau avarii accidentale. Pentru a beneficia de subvenția de la stat, trebuie să ai disponibilă o suprafata care să permită instalarea unui sistem de minim 3 kW putere instalata.

Costurile instalării și amortizarea investiției 

Dacă ți se pare un astfel de sistem scump, ia în calcul faptul că în ultimii 10 ani, costurile acestei tehnologii au scăzut cu peste 70%. 

Nu este imposibil ca peste câțiva ani, costurile de achiziție ale echipamentelor solare să scadă la prețul unei centrale termice de apartament. Utilizarea energiei solare este o modalitate ”ieftină” și la îndemână, de a ne salva planeta de la cataclismul ecologic spre care ne îndreptăm, folosind resursele tot mai rare, de energie conventionale. 

Dacă beneficiezi de subvenția pentru montarea panourilor solare, investiția poate fi amortizată, in medie, in cinci ani, în funcție de dimensiunea sistemului și de cantitatea de energie folosită. 

Apoi ai energie aproape gratuit (exceptând perioada din an cu mai puțin soare, când trebuie să suplimentezi necesarul din rețea), până la finalul perioadei de exploatare, adică încă 25 de ani. 

Prețurile de pornire pentru un kit complet de panouri fotovoltaice, invertor și tablou electric pentru o putere de 3KW/h pornește de la 11.000-12.000 de lei.  

Durata de exploatare / Timpii de funcționare

Eficienta panourilor solare depinde de zona în care locuiești, dar și de condițiile meteo, și mai depinde de panourile folosite. Unele tipuri de panouri absorb mai bine lumina difuză (cer noros) și sunt altele care nu absorb la fel de eficient lumina difuză. 

Într-adevăr panourile produc de aprox. 4 ori mai puțin pe timpul iernii decât pe timpul verii, iar lunile cele mai critice sunt decembrie și ianuarie. Pentru acoperirea consumului total pe tot parcursul anului, sistemul trebuie supradimensionat, acest lucru însemnând că ar trebui montate de 4 ori mai multe panouri. 

Cât privește speranța de viață a panourilor solare, conform studiilor, aceasta este de aproximativ 30 de ani. Pe toata durata de viață a panourilor fotovoltaice, are loc o scădere a capacității de generare a energiei cu 20%. În primii 10-12 ani, scăderea eficienței este de 10%, și de 20% după 25 de ani. Aceste cifre sunt garantate de majoritatea producătorilor. În plus, componentele din care aceste sisteme sunt fabricate, sunt reciclabile în proporție de 95%!

Subvenția pentru instalarea panourilor

Pin programul guvernamental Casa Verde, administrat de AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu) circa 90% din investiţiile cu instalarea unui sistem de producție a energiei electrice din resurse regenerabile solare, sunt subvenționate de către de stat, dar nu mai mult de 20.000 de lei.

Și o veste bună de ultim moment este că Administrației Fondului de Mediu (AFM), a anunțat la începutul noiembrie anul trecut că până pe 16 decembrie se va finaliza înscrierea firmelor care pot face proiecte și apoi monta sistemele fotovoltaice în 2022, în cadrul finanțărilor asigurate de „Casa Verde”. Astfel, din data de 16 decembrie 2021, persoanele fizice pot aplica pentru finanțări.

O astfel de investiție poate crește valoarea unui apartament de câteva și se justifică atât prin prisma economiilor la facturi, cât și pentru atractivitatea pe piața imobiliară. Având în vedere avantajele nete ale unui sistem solar pe termen lung, la revânzare, putem lua în calcul montarea unui sistem solar, care ne poate crește semnificativ valoarea de vânzare a casei.

Deși costisitoare inițial, investiția poate fi amortizată într-un interval optim de timp de 5 ani, iar apoi timp de 25 de ani, costurile de mentenanță și cu producția de energie pot să scadă cu 50-70% pe timpul iernii și cu până la 100% pe timpul verii. 

Dacă ești în căutarea unei case, specifică-i agentului că vei dori să-ți montezi panouri solare, pentru a-ți găsi o casă potrivită (cu acoperiș cu orientare sudică, și înclinație de 45 de grade, etc.)

Soarele este o energie non-poluantă și curată care ne va ajuta să reducem dependența energetică de combustibilii fosili, și de furnizorii de gaze care dețin monopol pe piața de gaze, și nu în ultimul rând, este sursa de energie a viitorului! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *