Sibiu – bază militară NATO. Care vor fi efectele imobiliare pe termen lung?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Edilii orașului Sibiu i-a urat ”Bun Venit” Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est al NATO într-o ceremonie militară pe 1 iulie 2021. De aici, din Sibiu, baza militară NATO va  conduce forțele Alianței pentru misiuni în zona Mării Negre. 

Noua unitate militară va funcționa pe locul fostei unități de elicoptere, de pe șoseaua Alba Iulia. În ultimii zece ani, terenurile și clădirile fostei unități de elicoptere au fost închiriate către instituții publice ori agenți economici din Sibiu, care vor fi nevoiți acum să le părăsească.

Sibiu bază NATO

O evoluție similară a avut și orașul Kogălniceanu, unde au fost dislocați 10.000 de soldați și angajați civili. Pentru găzduirea lor este construit în prezent un întreg oraş militar pe o suprafaţă de 2.200 de hectare. 

Primele efecte imobiliare ale orașului militar și al investițiilor în infrastructura locală din Kogălniceanu au fost: 

  • Odată cu creșterea numărului de militari, a crescut valoarea terenurilor din Mihail Kogălniceanu, şi a sporit cererea de imobile în Mihail Kogălniceanu.
  • Prețul la terenurile intravilane a crescut de la 25 de euro metrul pătrat la 40 de euro, terenurile arabile ajungând la 7500 şi 8000 hectarul. 
  • Micile afaceri din localitate au început să înflorească. Mulți dintre angajații bazei de la Mihail Kogălniceanu au devenit deja clienţii lor obișnuiți.
  • Au crescut chiriile – nu mai găseşti chirii sub 200 de euro la apartamente cu două camere. 

Este de așteptat ca Sibiul să cunoască o evoluție similară și să beneficieze de investiții masive în lucrări de modernizare a unor obiective de interes major – utilități de energie electrică, gaze, rețea de apă și canalizare. 

Prețurile actuale la nivelul municipiului Sibiu încep de la 973 euro pe mp. Vezi aici mai multe oferte de apartamente din Sibiu din portofoliul Blitz

Zonele unde se va decide dezvoltarea facilităților militare vor fi supuse exproprierii și respectiv se va decide mutarea locatarilor în alte zone ale orașului. Vor crește prețurile la terenurile intravilane și se vor scumpi chiriile. 

De asemenea, cererea de locuințe va crește, ceea ce poate să ducă într-un termen mediu la creșterea prețurilor la un nivel pe care Sibiul nu l-a cunoscut până acum. 

Specialiștii Blitz monitorizează cu atenție piața locală și schimbările de trend în ceea ce privește prețurile. Află prin intermediul agenților Blitz care sunt momentele cele mai oportune pentru investiții imobiliare. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *