Sfaturi practice pentru amenajarea unei garsoniere

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!
amenajări garsoniere

Odată cu creșterea prețurilor la imobile, și creșterea costurilor finanțării cel mai probabil garsonierele vor fi din nou la mare căutare. Asta deoarece, atunci când sunt bine poziționate și judicios compartimentate, garsonierele prezintă niște avantaje nete, cum ar fi prețul mai mic de achiziție, precum și cheltuielile mai mici de renovare, amenajare, respectiv de întreținere. 

Dezavantajele garsonierelor, pe de altă parte, sunt faptul că în ultimii ani s-au construit mai puține garsoniere, iar oferta de pe piață e mai redusă.

Iar în cazul în care ți se schimbă statutul marital, și vrei să-ți întemeiezi o familie, până să apară copiii, trebuie să te gândești la o altă locuință mai spațioasă. 

Există în schimb o ofertă consistentă de garsoniere noi, situate în blocuri la periferia orașelor cu mai puțin spațiu de locuire, și atunci marea provocare este valorificarea spațiului existent printr-o amenajare inteligentă. 

E o adevărată provocare să amenajezi o garsonieră de 30 de metri pătrați, iar când spațiul e și mai redus de atât, lucrurile pot deveni provocatoare.

Reguli în amenajarea unei locuințe mici

Dar uite câteva reguli de care să ții cont la amenajarea unei garsoniere.

Totul ține de împărțirea corectă și inteligentă a spațiului, de alegerea pieselor de mobilier potrivite, dar și a electrocasnicelor special adaptate pentru spații mici.

Combinarea finisajelor

Nu în ultimul rând, combinarea finisajelor poate face diferența între un spațiu mic și înghesuit și o locuință cu tot ce ai nevoie pentru a te simți ”bine acasă”!

Împărțirea zonelor

Indiferent de spațiul pe care îl ai la dispoziție, trebuie să încorporezi în el o zonă de dormit, o altă zonă de living, o baie și o bucătărie. Mobilierul potrivit te poate ajuta să te bucuri de toate aceste funcționalități, oferindu-ți în plus confort chiar și într-o garsonieră. 

Dimensiunea ”corectă”

Important e să te rezumi la mobilierul de care ai strică nevoie și să alegi dimensiunile corecte – poate nu ai nevoie de o combină frigorifică și poți încorpora un mini-frigider în unul din corpurile de bucătărie.

Versatilitatea mobilierului

Patul poate fi rabatabil și atunci poți transforma camera pe perioada zilei în zonă de muncă și birou și seara în living pentru socializare, și noaptea în dormitor!

Mobilerul multifuncțional

Optează pentru mobilier ușor și practic, de preferat multifuncțional care să poată fi mutat pe roți dintr-un loc în altul al camerei, fără prea mare efort și fără a deranja restul camerei.

Mobilierul esențial

Așadar decide care va fi mobilierul esențial (patul, chicineta), și apoi vezi ce mai mai poți încorpora ca funcții suplimentare –  pat cu cutii de depozitare, care pe durata zilei se poate transforma în canapea, șifonier cu un pat suplimentar rabatabil, TV suspendat, bibliotecă suspendată, birou – măsuță de machiaj, etc. 

La ce alte soluții de amenajare te mai poți gândi? 

  • Dulapuri cu spații de depozitare ascunse pe tocul ușilor sau cele cu deschidere verticală
  • Scaune și fotolii, canapele fără brațe (acestea ocupă mai puțin spațiu – brațele unei canapele de ex. ocupă 30-40 cm în plus)
  • Rafturi verticale cât mai înalte pentru utilizarea spațiului pe înălțime
  • Pat suspendat (de tip loft) sub care poți amenaja o canapea, un fotoliu sau un birou
  • Mese pliabile sau extensibile care să-ți salveze spațiu în bucătărie
  • Dulapuri cu uși glisante (gândite special pentru spații mici)
  • Scaune ce pot fi stivuite sau suprapuse care să poate fi depozitate ușor pe verticală
  • Biroul masă sau biroul bar 
  • Fotolii bean bags de tip sac colorate din pânză sau piele ecologică care pot fi mutate ușor dintr-un loc în altul, comode atât pentru relaxare cât și pentru lucru. 
  • Electrocasnice încorporate în mobilierul de bucătărie (cuptor așezat pe un raft sau o poliță, mașina de spălat într-un dulap, plită integrată în blatul de bucătărie)
  • Electrocasnice mici multifuncționale – de ex. un robot de bucătărie cu mai multe funcții. 
  • Televizor suspendat pe un braț mobil care să poate fi poziționat în diverse unghiuri ale casei (vizibil din pat, de la birou, sau masa de bucătărie), etc. 

Delimitarea spațiilor

Atunci când nu ai ca opțiune demolarea pereților separatori, poți împărți spațiul cu perdele, covoare, etajere sau panouri pliabile. Poți delimita spații cu ajutorul mobilierului.

  • Un bar poate delimita bucătăria de camera principală, iar o etajeră poate separa o cameră mai mare în zonă de living și zonă de dormit.
  • Sau o bibliotecă așezată de-a lungul patului poate delimita zona de dormit de birou conferind un plus de intimitate. 

Cu puțină imaginație și cu ajutorul unor scheme inteligente de design poți avea confortul unei locuințe complete locuind într-o garsonieră.