Sectorul 2 al Bucureștiului, Cluj-Napoca și Suceava pe lista celor 100 de orașe inteligente și neutre climatic din România

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!
orase inteligente

Comisia Europeană a desemnat cele 100 de orașe care vor participa la Misiunea UE pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului climatic până în 2030.

Astfel, trei unități administrativ-teritoriale (UAT) din România au fost selectate de Comisia Europeană în cadrul competiției „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”. Este vorba despre sectorul 2 al Capitalei, Cluj-Napoca și Suceava.

Pe lângă cele trei UAT-uri din România, lista mai include și alte capitale și orașe europene din UE precum: Paris, Roma, Madrid, Barcelona, Bruxelles, Munich, Dortmund, Lyon, Marseille, Milan, Porto, Atena sau Amsterdam. Țările care au cele mai multe orașe pe listă sunt Franța (10 localități), Italia (9 localități) și Germania (9 localități).

Sectorul 2 din București își dorește să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon în 2030

În acest scop, sectorul 2 va beneficia de oportunități de finanțare și va colabora îndeaproape cu UE. Totodată, va primi consiliere și asistență personalizată din partea unei platforme dedicate misiunii și gestionată de NetZeroCities.

În cadrul unui proiect pilot va fi conceput și implementat un plan general vizând neutralitatea climatică în toate sectoarele (energie, clădiri, gestionarea deșeurilor și transporturile), precum și planurile de investiții pentru implementarea neutralității climatice. 

Autoritățile locale din Cluj-Napoca se angajează să ia măsuri concrete pentru a reduce impactul orașului asupra climei și pentru a crește calitatea vieții cetățenilor.

Clujul Verde este direcția pe care municipalitatea clujeană și-a asumat-o ca obiectiv de creștere a calitaății vieții în oraș prin extinderea și amenajarea de noi spații verzi. 

Până în 2030 în Cluj vor fi plantați peste 100.000 de arbori pentru a reduce amprenta de carbon din oraș cu 15%. 

În afara de asta, în cartierele orașului sunt prevăzute îmbunătățiri ale spațiilor publice, investiții în salubritate și colectarea selectivă, infrastructura pentru pietoni, transportul public ecologic și crearea de culoare de mobilitate alternativă sau coridoare verzi-albastre. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *