Se injumatatesc comisioanele de garantare pentru creditele “Prima Casa 4”

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Creditele acordate prin intermediul programului Prima Casa 4 s-au ieftinit ca urmare a deciziei statului de a garanta doar 50% din sumele acordate, comisionul standard solicitat de FNG reducandu-se, de asemenea, la jumatate.

Exigentele si beneficiile oferite de institutiile financiare sunt similare cu cele identificabile in cadrul primelor 3 editii ale acestui proiect de creditare.

Una dintre putinele modificari operate in structura Prima Casa 4 permite clientilor care au contractat deja un credit in primele 3 editii ale programului sa solicite inca un imprumut, conditia esentiala fiind, in mod firesc, ca institutie financiara la care se depune dosarul sa se fi inscris in acest proiect guvernamental.

Potrivit conventiei pe care fiecare banca a semnat-o cu Fondul Naţional de Garantare, se plateste anual un comision de 0,49%, calculat ca procent la soldul creditului la final de an. In consecinta, comisionul anual de 0,49%, solicitat de Fond si suportat in final tot de solicitantii, se va aplica de acum doar la jumătate din sold, nu la intreaga suma, ca pana în prezent.

La valoarea garantiei, care era 100% asigurata de catre stat, clientii platesc acum doar 50% din valoare. Este o inlesnire considerabila, mai ales la creditele mari. Daca luati un credit de 40.000 euro, 0,49% insemna ceva din total. Acum, la aceasta valoare, o sa plateasca 0,49% la 20.000., a declarat pentru IMOPEDIA.ro, Adrian Jantea, director promovare si distributie persoane fizice la BRD -Groupe Societe Generale.

De aceasta reducere a comisionului vor putea beneficia si clientii care au solicitat deja credite ipotecare in editiile anterioare ale programului Prima Casa.

Noi luam comisionul de la client la maturitate, deci la implinirea unui an de la acordarea creditului, si il platim la fond in luna martie a fiecarui an. O parte dintre clienti au platit deja anul acesta, dar au platit la soldul creditului de la 31 decembrie 2010, care nu era afectat de aceste schimbari. Banii pe care i-au dat raman bun platiti, nu se modifica suma., continua Adrian Jantea.

Desi procedura pare sinuasa si dificila, clientul nu este obligat sa depuna niciu efort suplimentar pentru a „satisface” exigentele FNG-ului.

Incasarea comisionul este un demers facil pentru Fondul Naţional de Garantare. Noi lucram direct cu banca, nu avem deci contact cu clientul final. Banca centralizeaza si aduna comisioanele pana la sfarsitul anului, apoi le vireaza la noi in luna martie a fiecarui an” au declarat pentru IMOPEDIA.ro reprezentantii Fondului National de Garantare.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *