Se “clatina” piata constructiilor

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Piata constructiilor din Romania continua sa scada intr-un ritm constant.

Desi situatia nu este inca dramatica, numarul lucrarilor scazand in aprilie cu 0,3% fata de luna precendenta, pattern-ul este suficient de clar pentru cei interesati de acest sector al pietei imobiliare.

Oficiul European de Statistica ne informeaza ca volumului lucrarilor de contructii din tarile Uniunii Europene a scazut in luna aprilie cu aproximativ 0,9%.

Scaderi mai mari decat in Romania au fost inregistrate in Marea Britanie (minus 13,4%), Germania (minus 5,7%), Portugalia (minus 4,0%), Cehia si Slovenia (ambele cu o scadere de 2,8%) si Bulgaria (minus 2,7%).

Potrivit datelor disponibile in prezent, doar trei state membre au inregistrat o crestere a lucrarilor de constructii in martie, comparativ cu luna precedenta, in timp ce in opt state membre lucrarile de constructii au scazut de la o luna la alta.

In ritm anual, in luna aprilie 2011 comparativ cu luna aprilie 2010, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 2,0% in zona euro si cu 1,2% in Uniunea Europeana. Potrivit datelor disponibile, volumul lucrarilor de constructii a scazut in opt state membre (inclusiv în Romania) si a crescut in patru state membre.

Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Slovenia (minus 27,3%), Bulgaria (minus 22,8%), Spania (minus 16,9%), Portugalia si Slovacia (ambele cu o scadere de 5,2%), Cehia (minus 4,6%) şi Romania (minus 4,3%).

In ceea ce priveste mica noastra tara, suntem informati ca, fata de luna martie a acestui an, au crescut reparatiile capitale, lucrarile de intretinere si reparatiile curente.

In ceea ce priveste segmentul constructiilor noi, valorile sunt mai putin entuziasmante, inregistrandu-se in luna aprilie o scadere de 0,3%. Sectorul rezidential se afla in aceeasi situatie, volumul constructiilor noi scazand in aceste prime luni ale anului cu aproximativ 8,1%.

Fata de aprilie 2010 insa, s-a inregistrat o crestere la lucrarile de reparatii capitale cu 15%. Lucrarile de intretinere si reparatii curente si lucrarile de constructii noi au scazut cu 8,3%, respectiv cu 8,1%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la cladirile rezidentiale cu 31,2% si la constructiile ingineresti cu 0,6%. In schimb, constructiile cladirilor nerezidentiale au crescut cu 7%.

In primele patru luni ale acestui an s-au eliberat aproximativ 10.500 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, cu 6,8% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Cresteri relativ modice au fost inregistrate doar in regiunile Bucuresti-Ilfov si Nord-Vest.

Suntem, de asemenea, informati ca 65,4% dintre autorizatiile de construire eliberate in primele lui ale acestui an au fost pentru zona rurala, spatiul urban inregistrand o scadere semnificativa a proiectelor rezidentiale.

Luna aprilie s-a dovedit a fi nu tocmai favorabila sectorului constructiilor, in Nord-Est inregistrandu-se cu 148 mai putine autorizatii decat in luna precedenta, in Sud-Est cu circa 57, iar in regiunea de dezvoltare Bucurest-Ilfov cu aproximativ 33.

Vestul si Sud-Vestul Olteniei au dus-o, in schimb, relativ bine, inregistrandu-se cresteri de +20 si, respectiv, +15 autorizatii.

Sursa: Capital.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *