Să mai stau cu chirie sau să-mi cumpăr propria locuință?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

În contextul socio-economic actual, ce este mai rentabil să faci, să stai cu chirie sau să-ți cumperi propria locuință? 

De ce unii aleg să stea cu chirie, iar alții aleg să-și cumpere o casă, și asta în ciuda inflației și a dobânzilor crescute?

Conform unui studiu internațional, românii preferă să fie proprietari, în loc să închirieze o locuință. Cumpărarea unei locuințe reprezintă pentru ei o  prioritate. Cei mai mulți planifică această achiziție până în vârsta de 34 de ani.

De altfel, majoritatea achizițiilor sunt făcut de către tineri, conform dezvoltatorilor, fiind vorba în principal de tineri cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, care se mută din orașele mai mici sau din zona rurală cîn orașele mari, își întemeiază o familie sau tocmai au obținut un loc de muncă mai bine remunerat.

Care sunt aspectele financiare de care acești tineri țin cont atunci atunci când decid să devină proprietari? 

Deși achiziția unei case este o decizie emoțională, fără doar și poate, ei analizează lucrurile și din perspectivă finciară, ca să știe, cel puțin, cum stau cu cifrele. 

Astfel, atunci când vror să-și cumperi o casă, țin cont de prețul apartamentelor de vânzare, raportată la prețul chiriei în care stau.

Să presupunem că stau într-un apartament cu două camere, într-o zonă nu foarte periferică din București, iar chiria este de 400 de euro pe lună. 

Cât i-ar costa să cumpere un apartament și cu cât le-ar crește cheltuielile în primul an? 

Trebuie să ia în calcul avansul la creditul imobiliar, costul renovării, dacă achiziționează un apartament mai vechi, costul finanțării (rate, asigurări, comision de acordare), precum și toate cheltuielile ce derivă din statul de proprietar – cheltuieli notariale, comisionul agentului, impozitul pe proprietate, fondul de rulment, etc. 

Să zicem că noul apartament costă în jur de 75.000 de euro (2 camere, în Titan), iar costul finanțării (rata bancară) în primul an ar fi de 417 euro pe lună. Pare că mai ieftin este să stai cu chirie, nu-i așa? 

Hai să terminăm de făcut totuși calculele. La prețul de achiziție mai adaugă cheltuielile inițiale legate de achiziția locuinței, respectiv avansul –  55.451 lei (11.300 euro), costul renovării (aprox. 7.000 de euro), taxele notariale – aprox. 1.350 lei, intabulare – 470 lei, evaluarea proprietății – 450 de lei. În total în jur de 18.500 Euro. 

Pentru perioada următoare le recomandăm rată fixă și nu rata variabilă pentru a se proteja de creșterea galopantă a indicelor de la baza ratelor dobânzilor, IRCC și ROBOR, mai ales că rata fixă, din primii 5-7 ani de contract, e mai avantajoasă decât cea variabilă, cu câteva sute de lei. 

Deși costurile achiziției unei locuințe sunt mai mari, în general banii pe care îi dau pe chirie sunt considerați o cheltuială pură, deoarece atunci când stau cu chirie plătesc locul în care stau, iar apoi părăsesc locuința. 

De banii respectivi își poți lua un credit imobiliar, deoarece ratele sunt la un nivel similar cu chiria pe care o plătesc lunar, însă la final, rămân și cu casa.

Un nivel al chiriei comparabil cu cel al ratei la bancă este principalul motiv pentru care cei mai mulți chiriași vor să devină proprietari. 

Totuși, trebuie să țină cont de faptulcă, în plus, au nevoie de o primă investiție legată de achiziția locuinței, care se va amortiza într-o perioadă mai lungă de timp. 

România este pe primul loc în UE la numărul de proprietari pe locuințe. Din cele 9 mln. de locuințe, 96% sunt locuite de proprietari și doar 4% sunt date spre închiriere. 

Dacă îți dorești și tu să faci un upgrade la statutul de proprietar, abonează-te la newsletterul care îți va aduce săptămânal informații care te vor aduce mai aproape de visul tău de a-ți lua o casă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *