S-a lansat Programul Noua Casa 2023. Cât va fi avansul?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

 A fost lansat programul Noua Casă. Mai sunt tinerii interesaÅ£i să acceseze acest program, îi mai avantajează?

Guvernul a decis să continue programul Noua Casă, deoarece acesta este singurul prin care românii îşi pot achiziÅ£iona o locuinţă cu un avans de cel mult 3.500 de Euro. 

Cei mai mulÈ›i aplicanÈ›i ai programului Noua Casă sunt tinerii cu vârste cuprinse între 26 ÅŸi 35 de ani. De la lansarea programului, în 2009, È™i până acum peste 300.000 de români au beneficiat de credite garantate de stat. Numărul acestora însă a scăzut progresiv de la an la an: 

Dacă în 2016 de ex. au apelat la program peste 30.000 de persoane pentru o valoare medie a creditelor de 38 de mii de euro, în ultimii 3 ani, numărul doritorilor de credite garantate de stat a scăzut la puÈ›in peste 10.000: 

  • 2020  – 11.885 
  • 2021 – 11.858
  • 2022 – 8.313 

Din datele prezentate rezultă un interes în scădere față de acest program menit să faciliteze achiziÈ›ia unei prime locuinÈ›e, iar numărul celor care au accesat un credit prin Noua Casă în ultimul an, a scăzut cu un sfert. 

Știm È™i de ce: din cauza dobânzii variabile în creÈ™tere È™i a monedei în lei – singurele opÈ›iuni ale programului. 

Avantajele Programului Noua Casă

Programul are însă un atu imbatabil față de alte credite ipotecare: avansul de 5% din valoarea imobilului, ceea ce poate fi È™ansa celor tineri sau cu venituri foarte mici  să-È™i achiziÈ›ioneze o locuință. 

Cu puÈ›in peste 3.000 de euro avans îți poÈ›i cumpăra o locuință proprie! 

Prognoza pentru indicele IRCC este de uÈ™oară scădere anul acesta, aÈ™adar ne putem aÈ™tepta la un număr mai mare de cumpărători prin Noua Casă. 

În plus, programul de anul acesta oferă și varianta de avans mai mare de 15% pentru credite de până în 119.000 de euro.

Dezavantajul față de anul trecut este într-adevăr dobânda mai mare – de aprox 8% față de 4% cât era anul trecut, dar cei care au nevoia reală de a cumpăra o locuință își vor asuma riscul de a contracta un credit cu dobândă variabilă, în speranÈ›a că situaÈ›ia economică internaÈ›ională se va ameliora.

O noutate a programului este că nu eÈ™ti plafonat la un credit de 66.500 de euro. Dacă îți doreÈ™ti o locuință mai confortabilă sau mai spaÈ›ioasă ai opÈ›iunea unui avans de 15%  pentru achiziÈ›ia unei locuinÈ›e noi între 70.000 de euro ÅŸi 140.000 de euro.

Pentru a obține creditul maxim cu avans 5%, adică suma de 66.500 de euro, ai nevoie de un venit net de 5.200 de lei.

Vezi o simulare a creditului la una din băncile participante la program: 

Ce fel de locuințe poți fi achiziționa prin programul Noua Casă

Peste 30-40% din imobile se încadrează în plafonul de 70.000 de euro, de la garsoniere, microapartamente È™i apartamente tip studio la apartamente de două camere. 

Prin programul Noua Casă poÈ›i opta pentru locuinÅ£e noi, dar È™i vechi consolidate. De asemenea, ca noutate, poÈ›i deÈ›ine în proprietate o altă casă cu o suprafaţă mai mică de 50 de metri pătraÅ£i care nu a fost achiziÈ›ionată prin program. 

Din datele oficiale rezultă că cei mai mulți aplicanți ai programului au între 26 şi 35 de ani. De la lansarea programului şi până acum aproape 300.000 de români au beneficiat de credite garantate de stat. În cei 13 ani de la debutul programului, doar 0,36% dintre clienți, adică mai puțin de o mie, nu și-au mai plătit ratele la creditele garantate de stat.

Anul trecut aproape o cincime din proprietățile tranzacÈ›ionate pe piață au fost cumpărate prin programul Noua Casă, de către 8.313 de români. Cele mai multe cereri au venit din BucureÈ™ti È™i Ilfov (aprox. 29%), È™i alte 5 regiuni mari – Cluj, TimiÈ™, ConstanÈ›a, IaÈ™i È™i BraÈ™ov. 

Contextul economic și financiar 2023

Programul Prima Casă a fost iniÈ›iat în 2009, într-un context în care tranzacÈ›iile imobiliare erau blocate deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultatea de a accesa un credit de investiÈ›ii imobiliare destinat achiziÈ›ionării unei locuinÈ›e, dificultate dată de lipsa garanÈ›iilor solicitate de instituÈ›iile de credit. 

Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor ÅŸi beneficiarilor în anul 2022 ÅŸi pe tendinÅ£ele pieÅ£ei imobiliare ÅŸi a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023, se arată în comunicatul Ministerului FinanÈ›elor. 

ÃŽn opinia specialiÈ™tilor de la Ministerul FinanÈ›elor, anul 2022 a fost unul atipic din perspectiva tranzacÅ£iilor imobiliare. Anul 200 a fost caracterizat de incertitudine, alimentată atât de criza generată de războiul din Ucraina, cât È™i de inflaÈ›ie, È™i creÈ™terea galopantă a indicilor IRCC È™i ROBOR. 

ExperÈ›ii finanÈ›iÈ™ti se aÈ™teaptă în 2023 la o stabilizare a contextului geopolitic, o temperare a inflaÅ£iei È™i a indicilor care intră în componenÈ›a de cost al creditelor.  Per ansamblu Banca NaÈ›ională se aÈ™teaptă la un volum al tranzacÅ£iilor finanÅ£ate prin credite ipotecare mai mare È™i la o redresare a cererii de creditare. 

Consultantul Blitz recomandă în general dobânda fixă, pentru persoanele pentru care stabilitatea ratelor este importantă. Pentru cei însă care care sunt dispuÈ™i să parcurgă perioada mai incertă de până la stabilizarea indicilor È™i scăderea dobânzilor, dobândă variabilă poate fi o soluÈ›ie avantajoasă, dată de avansul mai mic precum È™i dobânzile mai mici față de dobânzile fixe din această perioadă. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *