Romanii nu par sa fie interesati de “Prima Casa 4”

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Conform datelor culese si sistematizate de Fondul National de Garantare, interesul cetatenilor romani pentru creditele ipotecare oferite in cadrul programului Prima Casa 4 este relativ redus. In aceasta ordine de idei, se pare ca solicitarile unor astfel de imprumuturi cvasi-garantate de stat sunt de sapte ori mai putine decat in cea de-a treia etapa a acestui proiect guvernamental.

Institutiile financiare au acordat, in prima luna de la lansarea programului, doar 300 de credite cu o valoare cumulata de 12 milioane euro. In ciuda faptului ca anul  trecut valoarea medie a imprumuturilor acordate ajungea la nu mai putin de 80 milioane euro, reprezentantii bancilor implicate in Prima Casa 4 sunt de parere ca nu se poate vorbi de o lipsa de interes a romanilor pentru aceste credite, ci doar de o simpla, temporara si irelevanta relaxare.

In primul rand, piata imobiliara este o piata sezoniera in care anotimpurile extreme, vara si iarna, sunt anotimpuri in care, in general, numarul de tranzactii este mic. Este posibil sa asistam la o revigorare după intoarcerea romanilor din vacante., a spus Radu Zilisteanu, analist imobiliar si doctor in economie.

Mai mult decat atat, eminentele cenusii ale acestui sector fluctuant si imprevizibil sustin ca plafonul suficient de mare alocat programului Prima Casa 4 este de natura sa tempereze cetatenii romani si sa le ofere confortul psihic necesar unei analize consistente si responsabile a pietei imobiliare.

Daca maine s-ar anunta ca se termina Prima Casa, ar creste interesul de zeci de ori. Amintiti-va ce s-a intamplat in martie, cand se termina cea de-a treia editie. Dar acum exista Prima Casa 4, este relaxant, acum ne ducem la mare, apoi cand revenim ne mai gandim. Este acolo, stim ca ceva ni se da, este finantare din plin caci avem peste un miliard la dispozitie, mai asteptăm, nu ne grabim., spune Victor Zaharia, broker Coldwell Banker.

O alta explicatie a aparentei lipse de interes a romanilor pentru Prima Casa 4 este faptul ca nu toate bancile s-au inscris, inca, in acest program. Desi toate institutiile financiare de mare calibru si-au anuntat intentia de a participa la acest proiect guvernamental, doar 7 au demarat procesul de creditare. In aceste conditii, este mai mult decat clar ca potentialii clienti asteapta si ofertele bancilor aflate, in acest moment, in negocieri cu Fondul National de Garantare. Analistii pietei imobiliare sunt de parere ca, odata intrate in joc toate institutiile financiare, interesul romanilor pentru Prima Casa 4 va cunoaste un salt formidabil.

Dintre bancile care s-au aratat dornice sa participe in Prima Casa 4, au inceput sa dea credite doar sapte. Oamenii asteapta sa vada alte oferte. Si in relatia client-banca, de multe ori clientul merge si pe chestii sentimentale sau subiective, de genul ca i-a placut cum a lucrat cu o anumita bancă, sau faptul ca este <<banca lui>>, a mai spus Radu Zilisteanu.

Suntem, de asemenea, informati ca perioada estivala este notorie pentru numarul redus de tranzactii de ordin imobiliar. In aceasta ordine de idei, ni se aduce la cunostinta ca inceputul toamnei va insemna, printre altele, si o revigorare a interesului romanilor pentru Prima Casa 4.

Pe de alta parte, exista bancheri, analisti si agenti imobiliari care sustin ca, desi in luna septembrie se va inregistra o crestere a numarului de solicitari de credite Prima Casa si a numarului de tranzactii imobiliare adiacente, programul guvernamental este, in ciuda optimismului cvasi-general, muribund.  Interesul romanilor va fi, astfel, temporar si irelevant.

Poate sa fie vorba despre o saturare a pietei, cumulata cu o pauza. Oamenii isi mai fac socoteli, isi calculeaza veniturile, incearca sa inteleaga ce urmeaza. Nu ma astept la o revenire puternica, de fapt cred ca va fi chiar una foarte slaba. Nu va fi o izbucnire si in niciun caz nu se va ajunge la cotele programelor anterioare.“, arata Bogdan Baltazar, fost presedinte BRD.

In aceasta ordine de idei, reprezentantii FNG sustin ca Prima Casa si-a trait traiul iar aceasta etapa va fi si ultima, piata imobiliara fiind nevoita, din momentul oficial al decesului acestui program ipotecar, sa se descurce fara implicarea artificiala a statului.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *