Riscuri si alternative la proiectul “Prima Casa 4”

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Proiectul Prima Casa 4 triaza intre bancile stabile din punct de vedere financiar si cele cu un anumit grad de risc. Avand in vedere ca statul a decis sa nu mai suporte garantiile de creditare in totalitate, ci sa imparta responsabilitatile cu diversele si potentialele banci incluse in noul program, riscurile cresc exponential, ceea ce face ca doar bancile cu o oarecare stabilitate de capital sa poate participa la proiect.

In ceea ce priveste bancile instabile sau cu un risc ridicat, viitorul in cadrul proiectului Prima Casa 4 e incert. Conform declaratiilor lui Radu Gratia Ghetea, presedintele Asociatiilor Romane a Bancilor, se poate solicita via BNR o modificare a normelor interne, ceea ce ar permite bancilor cu pricina sa participe la proiect. Se pare insa ca o astfel de initiativa e mult prea solicitanta din punct de vedere financiar si temporal pentru a fi luata in serios.

Iata motivul pentru care au inceput sa apara primele alternative la proiectul Prima Casa 4. CEC Bank, Millenium Bank si Raiffeisen Bank propun, in acest sens, o serie de oferte care elimina obligativitatea de a nu vinde noua locuinta timp de 5 ani, evita constituirea depozitului colateral si ofera sansa de a solicita un imprumut mai mare decat cel maximal impus de stat ((60.000 euro pentru locuinţe vechi şi 70.000 euro pentru construcţia de locuinţe).

Singurul dezavantaj notabil in ceea ce priveste aceste proiecte alternative e avansul mai mare decat cel solicitat in cadrul Prima Casa 4: 10% CEC si Millenium si 15 % Raiffeisen.

Pana in acest moment doar BCR, BRD, CEC Bank si Banca Transilvania si-au anuntat deschis si oficial intentia de a participa la proiectul Prima Casa 4. Situatia deocamdata nu e definitiva, ceea ce inseamna ca bancile cu risc ridicat pot solicita modificari ale normelor interne via BNR sau, in caz de forta majora, pot concepe si lansa programe alternative.

Echipa Blitz Imobiliare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *