Indice Imobiliar Blitz Aprilie 2020: Revenirea pieței imobiliare, pe fondul flexibilizării prețurilor

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Piața imobiliară dă semne clare de revenire, după corecțiile la nivel de volum de cereri suferite începând cu a doua jumătate a lunii martie, pe fondul unui optimism moderat cu privire la ridicarea restricțiilor. 

Chiriile dau tonul scăderilor de prețuri

Principalele evoluții se remarcă la nivel de oferte de apartamente de închiriat, unde indicele Blitz continuă pe trendul de scădere început în luna precedentă, ajungând astfel la valoarea medie de 400 de euro. Aceasta reprezintă o scădere agregată de 2.68% față de luna precedentă, și reprezintă un nou minim înregistrat în ultimele luni, după valoarea maximă de 470 euro marcată în octombrie 2019.

Cea mai mare scădere s-a înregistrat în cartierul Plopilor, un cartier  considerat tradițional cu prețuri peste medie la chirii, cu o scădere de 18% până la valoarea de 400 de euro.

Scăderi importante s-au remarcat, de asemenea, și în cartierele Iris, cu 12.7%, până la valoarea de 343 euro, și Grigorescu cu 11.7%, ajungând la valoarea de 362 euro pentru chiria medie pe o lună într-un apartament.

De asemenea, alte scăderi s-au înregistrat și în cartiere Mănăștur, cu 7.12%, până la valoarea de 339 euro, Bună Ziua cu o reducere a prețului chiriei de 6.58%, adică 454 euro, și Florești, cu o scădere medie de 4.54%, până la valoarea de 260 euro. Chiar și chiriile din zona centrală a orașului au marcat scăderi, chiria medie lunară pentru apartamente ajungând la 451 euro, înregistrându-se astfel o diminuare a prețului de 6.63%.

Specialiștii Blitz punctează faptul că în fiecare din aceste cartiere există o gamă de oferte de apartamente de închiriat cu reduceri și mai atractive, care pot ajunge până la 40% față de lunile precedente. De aceea, recomandarea este pentru cei în căutare de apartamente de închiriat să țină permanent legătura cu agentul, care poate afla din vreme de oportunități.

Scăderi promițătoare la apartamentele de vânzare

Pe segmentul apartamentelor de vânzare, prețurile au înregistrat o dinamică ceva mai lentă, însă se face  simțită o stopare clară a creșterilor accelerate, și apar reduceri pe anumite zone. Față de luna martie, când se constatau încă creșteri de prețuri, și o decuplare față de realitățile din piață, luna aprilie a adus o corelare mai strânsă cu cererile clienților. Specialiștii Blitz sunt de părere că martie a fost o lună de expectativă, dar în aprilie proprietarii au arătat mai multă deschidere și flexibilitate, iar acest trend se confirmă și la începutul lunii mai.

Astfel, în cartierul Mănăștur la apartamente de vânzare indicele Blitz a scăzut cu 4.39%, până la valoarea de 1349 euro/mp, iar în cartierul Plopilor s- înregistrat o scădere de 2.09%, până la valoarea de 1877 euro/mp. Scăderi mai modeste s-au înregistrat de asemenea în cartierele Mărăști și Iris, acestea înregistrând valori de 1702, respectiv 1402 euro/mp pentru apartamente de vânzare. 

Zona centrală a stagnat din punct de vedere al evoluției prețurilor, valoarea pe mp fiind în continuare 1934 euro la apartamente de vânzare.Creșteri modeste au intervenit în cartierele Zorilor cu 0.59%, până la valoarea de 1693 euro/mp, și Grigorescu cu 0.69%, până la valoarea de 1545 euro/mp. 

O situație aparte o reprezintă evoluția din Floresti la apartamente de vânzare, unde s-a înregistrat o direcție ascendentă de 6.75% până la 965 euro/mp, pe fondul unui interes crescut al potențialilor cumpărători pentru această zonă. De asemenea, este important de remarcat că aici prețurile au stagnat pe aproape întreaga durată a anului 2019 la valori sub 900 euro/mp. Zona Florești rămâne în continuare foarte atractivă din prisma prețurilor accesibile și a ofertei diversificate.

Indicele Blitz reprezintă un instrument statistic ce oferă informații cu privire la media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj și din vecinătăți, exprimată în euro/mp.

În orice moment poți analiza piața imobiliară din Cluj din perspectiva prețurilor medii publice ale diferitelor tipuri de proprietăți de vânzare sau de închiriat din baza de date Blitz compusă din mii de oferte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *