Retail-ul romanesc duce lipsa de investitori straini

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Se pare ca piata de retail din Romania a intrat intr-un con de umbra, investitorii straini incercandu-si norocul in alte tari mai putin traumatizate de recenta criza economica.

Potrivit unui clasament realizat de compania de consultanta A.T. Kearney, Romania nu mai figureaza in topul celor 30 de tari vanate de investitorii de pe piata retailului. Avand in vedere ca ultimii 6-7 ani au fost pentru noi mai mult decat relevanti in ceea ce priveste acest sector dinamic, caderea in „anonimat” este cu atat mai dramatica.

Suntem informati ca investitorii deja activi pe piata noastra nu sunt afectati de recentele modificari de interes, piata de retail locala fiind in continuare suficient de profitabila pentru a justifica conceperea si lansarea de noi proiecte.

Conform Global Retail Development Index, in faimosul top 30 din care tocmai am fost eliminati mai figureaza Turcia (10), Albania (13), Rusia (14) si Bulgaria (30). In 2004 Romania s-a plasat pe locul 24, in 2006 si 2008 pe 22, in 2007 a figurat pe locul 27 si in 2009 s-a plasat pe 23.

Pentru o mai eficienta si mai corecta evaluare a organismelor politice si social-economice din acest top, se iau in considerare factorii de risc, vanzarile de retail pe cap de locuitor si concurenta de pe piata. Nu se ignora nici ponderea retailului modern in raport cu cel traditional si se evalueaza, in aceeasi ordine de idei, cota de piata a marilor investitori internationali.

Se pare ca cele mai bine cotate tari sunt cele din America de Sud, primele trei locuri ocupandu-le Brazilia, Uruguay si Chile.

Chiar daca investitorii deja activi pe piata de retail din Romania o duc, in general, relativ bine, instabilitatea acestui sector face ca cei interesati de noi oportunitati sa se gandeasca de doua ori inainte sa-si incerce norocul in mica noastra tara.

Centrele comerciale sunt pline de chiriasi insolventi iar mall-urile, dupa cum bine stim cu totii, se vand foarte greu sau nu se vand deloc.

Sursa: Saptamana Financiara

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *