Retail-ul, prosper si in 2011

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Am fost informati acum cateva zile ca, in urma unor studii de piata realizate de varii companii de specialitate, s-a ajuns la concluzia ca retail-ul a fost si continua sa fie singurul sector imobiliar care nu pare sa fie afectat de recesiune in mod dramatic.

Conform reprezentantilor CB Richard Ellis, retail-ul va fi cel mai prosper segment si in 2011. Dezvoltatorii aparent imuni la efectele crizei economice vor achizitiona terenuri apartinand unor foste fabrici, si vor prelua proiectele abandonate de investitorii ruinati de recesiune.

Suntem informati, via Ziarul Financiar, ca mai bine de jumatate din operatiunile imobiliare definitivate anul trecut au fost direct legate de noile lanturi de hiper- si supermarketuri care vor redinamiza retail-ul national.

Un relativ egal succes de piata imobiliara il au sectoarele industrial-logistice si de birouri, acestea reprezentand, alaturi de retail-ul in continua evolutie, singurele segmente dinamice si mai mult sau mai putin prospere ale anului trecut.

Aproape toti operatorii de hiper si supermarketuri au fiecare in plan 4-5 astfel de tran­zactii, iar suprafata tranzactionata ar putea fi im­presionanta“, a declarat Luiza Moraru, seful De­partamentului de retail al CBRE.

Compania CB Richard Ellis a “bifat” recent intermedierea celei mai mari tranzactii din sectorul industrial inregistrata in ultimii doi ani, si anume achizitia unui teren de 310.000 de euro in proximitatea Autostrazii Bucuresti-Pitesti. Cu toate ca n-au fost livrate, in mod public, datele concrete legate de aceasta tranzactie de amploare, suntem inclinati sa credem ca suma implicata a fost cuprinsa intre 3,1 si 6 miliarde de euro.

Concluzia este mai mult decat clara. Retail-ul o duce bine, iar odata cu acesta o duce, daca nu bine cel putin decent, si sectorul comercial national. Chiar daca multitudinea de super- si hipermarketuri din Romania nu vor smulge economia din impasul financiar din care nu mai pare sa iasa, este totusi de bun augur faptul ca exista dezvoltatori dispusi sa riste si sa investeasca in piata noastra aflata, daca e sa fim optimisti, in convalescenta.

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *