Retail-ul in continuare lider pe piata imobiliara din Romania

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Specialistii din domeniul imobiliar sunt ferm convinsi ca piata din Romania se inscrie pe o traiectorie ascendenta, si ca in urmatorii ani se va inregistra un adevarat boom investitional.

Suntem informati prin intermediul imopedia.ro ca numarul operatiunilor definitivate in acest prim trimestru al lui 2011 s-a dublat fata de numarul de investitii din ultimul trimestru al anului trecut. Aceasta crestere spectaculoasa este rezultatul direct si inechivoc al interesului crescut al investitorilor straini pentru piata din Romania.

Conform unui studiu realizat de DTZ Echinox, la sfarsitul lunii martie s-au investit circa 200 de milioane de euro, cu 86% mai mult decat la sfarsitul anului trecut. Se pare ca totul se explica prin preluarea portofoliului de proprietati imobiliare Europolis, portofoliu care reprezinta aproximativ 90% din totalul investitiilor din primul trimestru al acestui an.

Conform aceluiasi studiu al celor de la DTZ Echinox, retail-ul va surclasa pana la finele lui 2011 orice alt sector al pietei imobiliare. Cu toate ca inclinatia speciala a consumatorului roman pentru cultura mall-ului este mai mult decat evidenta, specialistii domeniului imobiliar sustin ca investitorii straini nu vor risca prea mult, cel putin pana in momentul in care situatia economica din Romania se va stabiliza cu adevarat. Semne in aceasta directie exista, insa deocamdata piata imobiliara este mult prea fluida si imprevizibla pentru a se putea concepe planuri indraznete de lunga durata.

„Ne aşteptăm ca proprietăţile care vor face subiectul tranzacţiilor să fie acelea care implica un risc limitat şi au venituri asigurate pe termen lung. În ceea ce priveste nivelul yield-urilor pentru proprietăţi prime, ne aşteptăm să vedem o comprimare a acestora începand cu sfârşitul anului 2011, începutul lui 2012. În prezent, yield-urile prime pot atinge 8% (birouri), 8.5% (retail), 10.5% (industrial).”, ne informeaza specialistii DTZ Echinox.

Avand in vedere ca in 2008 s-au retras proiecte in valoare de peste 800 miliane de euro, si ca in 2009 investitiile straine au scazut de la 9,5 miliarde de euro la 3,4 miliarde de euro, acest inceput de 2011 este cu adevarat prosper. Specialistii DTZ sunt de parare ca pana in 2015 retailerii straini vor investi pe piata imobiliara din Romania in valoare de aproximativ 25 miliarde de euro, din care suma 10 miliarde euro vor reprezenta doar activitatile companiilor deja prezente pe piata locala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *