Renasterea sectorului constructiilor!

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Vesti bune din sectorul constructiilor, de data aceasta certificate din punct de vedere statistic. Anuntam zilele trecute noi ansambluri imobiliare in zona Clujului si iata ca azi a venit si confirmarea: volumul total al constructiilor in primul semestru al anului a inregistrat o crestere de 7,5% conform datelor Institutului National de Statistica(INS).

Cresterea se raporteaza la intreaga perioada de 6 luni, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pentru ca in realitate, daca raportarea se face numai la zilele lucratoare, cresterea este de 7,7%.

Este de asemenea de precizat, si procentul este semnificativ, faptul ca volumul lucrarilor pe segmentul constructiilor noi, a fost cu 18% mai mare decat cel din primul semestru al anului trecut, cresterea fiind substantiala. Cel mai mult au crescut insa, lucrarile ingineresti cu 20,4%, pentru ca in cazul cladirilor rezidentiale s-au inregistrat scaderi cu 17,2%, iar in cazul celor nerezidentiale cu 0,8%.

De asemenea, mai mentionam faptul ca in ceea ce priveste reparatiile capitale, precum si la intretinerea si reparatiile curente situatia sta exact pe dos, inregistrandu-se scaderi de 14,3%, respectiv 4,5 %.

Analizand datele INS, putem spune ca semnalul este unul pozitiv si ca sectorul constructiilor, luat ca ansamblu, in prima jumatate a anului 2012, s-a revigorat. Totusi, constructiile de locuinte au scazut, la fel si lucrarile de reparatii si de intretinere, care au fost in anii de criza colacul de salvare al firmelor de constructii. Drept urmare, marile proiecte de dezvoltare a infrastructurii au fost cele care au dominat aceasta perioada a sectorului constructiilor, lucru imbucurator, pentru ca orice dezvoltare pe aceasta latura atrage investitii in celelalte laturi ale economiei, inclusiv in sfera constructiilor de locuinte, unde previziunile noastre pentru perioada urmatoare conduc spre o crestere evidenta.

Sursa: www.business24.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *