Regulamentul BNR va genera o depreciere a pietei rezidentiale

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, este de parere ca noul regulament de creditare va modifica dinamica pietei imobiliare, segmentul de proprietati a caror valoare depaseste 100.000 de euro urmand a inregistra deprecieri considerabile.

Cred ca este o miscare sensibila. BCR nu va fi afectata de regulament, pentru ca cea mai mare parte a creditarii noastre este pe segmentul Prima Casa, care nu este afectat de regulament. Oricum, per ansamblu, cererea in cazul BCR nu va fi afectata. Pentru piata per ansamblu este clar ca, daca vrei sa vinzi un apartament mare, vei avea o sarcina dificila, daca vrei sa vinzi o vila vei avea o sarcina dificila. Eu cred piata va fi afectata“, sustine Bruynseels.

Potrivit acestuia, impactul regulamentlui de creditare se va simti cel mai mult in cazul imobilelor a caror valoare trece de 100.000 de euro.

In mod clar, piata va incetini, ceea ce va afecta pretul proprietatilor mari, a caror valoare depaseste 100.000 de euro. Cred ca proprietatile care depasesc aceasta suma vor fi in mod clar afectate. Piata va incetini, iar pretul proprietatilor va scadea din aceasta cauza“, adauga presedintele executiv al BCR.

Conform noului regulament BNR, avansul solicitat de banci va fi de cel putin 25% la creditele imobiliare in euro si de 40% la imprumuturile imobiliare in alte valute, daca veniturile solicitantului nu sunt obtinute in moneda respectiva sau nu sunt indexate la acea valuta.

Programul Prima Casa este, dupa cum bine stiti, exceptat de la aceste conditii.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *