Proprietarii vilelor lasate in paragina ar putea fi amendati

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Sunt vizati de acest proiect de lege acei proprietari de vile abandonate, situate in special in statiunile turistice de interes national.

Exproprierea nu este o solutie, pentru ca interesul este ca aceste unitati sa fie refacute si sa reintre in circuitul turistic, insa noua lege ar putea sa le forteze mana acestor proprietari. Astfel, acestia vor trebui sa se hotarasca: pastreaza cladirile, le renoveaza si le exploateaza, sau le vand.

“Am pornit o initiativa legislativa(…)si premierul urmareste mersul acestei initiative(…). Ideea a fost sa dam 12 luni proprietarilor timp sa-si vanda, sa amenajeze, sa se asocieze(…)si in legea turismului vom prinde aceasta prevedere. Daca nu, sigur ca se va plati o taxa pe suta de metri patrati construiti si pe suta de metri patrati de spatiu verde din jur si clar ca daca nu se va plati se va ajungela confiscarea acelei cladiri. Nu vrem sa facem expropriere, noi vrem sa si le puna la punct. Dar trebuie sa se respecte, pe de o parte, dreptul de proprietate prevazut de Constitutie, pe de alta parte interesul national, pentru ca de aceea le-am denumit statiuni de interes national”, a declarat Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism.

Masura este considerata a fi una benefica, primele reactii neintarziind sa apara.

“Exproprierea nu cred ca va fi posibila dar, dupa cum a spus si doamna ministru, daca apare legea respectiva, prin care sa fie taxati(…)ar fi o solutie. Chiar, momentan noi ne confruntam cu situatia aceasta ca avem multe cladiri in paragina, dar am facut pasi importanti in acest sens(…) Anul acesta am demolat sase cladiri si am renovat trei(…) Ne trebuie aceasta lege care este o promisiune, dar sper ca pana la sfarsitul anului va aparea”, a declarat Mik Jozsef, primarul statiunii Borsec, una dintre cele mai “poluate” statiuni cu vile lasate in paragina.

O alta varianta ar putea fi amenajarea acestor proprietati din banii primariilor, bani care ar putea fi recuperati ulterior din exploatare, insa lipsa de fonduri nu permite deocamdata acest lucru.

Sursa: www.incomemagazine.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *