Proprietarii de apartamente inexistente sustin dezvoltatorul CDI Invest

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Suntem informati, via Ziua de Cluj, ca dezvoltatorul imobiliar CDI Invest, aflat in starea aproape iremediabila de insolventa, va fi sustinut in instanta de cumparatorii care, desi au platit deja avansurile pentru apartamente, sunt in situatia critica a celor care poseda locuinte doar pe hartie.

Desi apartamentele cu pricina trebuiau finalizate in luna noiembrie a anului 2009, lucrarile au fost sistate iar santierul, situat pe strada Rasaritului, parasit fara drept de apel.

CDI Invest se afla in acest moment intr-o situatie aparent fara iesire. Dezvoltatorul are datorii de aproximativ 30 miliarde de lei catre 95 de creditori, printre care parteneri ai investitorului, BCR-ul, si, nu in ultimul rand, cumparatorii. Suntem informati ca BCR-ul solicita achitarea unei sume de 2,9 miliarde de euro, iar cumparatorii, in cazul in care ar solicita la randul lor daune financiare, ar trebui platiti cu sume cuprinse in 10.000 si 60.000 de euro.

Se pare, insa, ca respectivii clienti au decis sa sustina dezvoltatorul in instanta, in speranta ca, in cazul unui succes juridic si, deci, a unei anulari a starii de insolventa, se vor relua lucrarile.

Iata un fragment din documentul oficial inaintat de cei 24 de proprietari ai apartamentelor inexistente:

Desi se poate sustine ca subsemnatii suntem pe o pozitie diametral opusa debitoarei CDI Invest in calitate de creditori ai sai, la fel ca si Go Montaj şi Sigartau Alexandru, totusi subsemnatii formulam prezenta cerere de interventie in favoarea recurentei CDI Invest, intrucat avem interesul de a fi admis recursul debitoarei şi a inceta procedura generala a insolventei deschise impotriva debitoarei, cu reluarea activitatii acesteia in conditii normale. Reintegrarea CDI Invest in circuitul comercial obisnuit ar creste considerabil sansele ca subsemnatii sa ne dobandim apartamentele pe care recurenta s-a obligat sa le edifice si sa ni le transmita in proprietate. De la antreprenorul lucrarii de edificare a ansamblului de locuinte am inteles ca daca n-ar fi intervenit sentinta de deschidere a procedurii insolventei impotriva CDI Invest, ar fi fost sanse mari ca respectiva constructie sa fi fost deja edificata pana la acest moment.”

Suntem de asemenea informati ca, in cazul finalizarii procedurii de insolventa, doar BCR-ul ar avea un oarecare castig de cauza, avand in vedere faptul ca institutia financiara are drept de ipoteca asupra terenului si a santierului abandonat.

In eventualitatea in care s-ar ajunge in procedura falimentului CDI Invest, raportat la valoarea constructiei edificate care ar putea face obiectul lichidarii, singurul creditor care si-ar putea satisface creanta ar fi creditorul garantat Banca Comercială Română (BCR), care are constituit un drept de ipoteca asupra terenului si constructiei deja edificate. Celelalte categorii de creditori si, mai ales, numarul mare al creditorilor chirografari, dintre care facem parte şi subsemnatii, nu am mai recupera nimic din banii dati, insa trebuie sa rambursam la banci rate pe zeci de ani pentru sumele imprumutate si achitate in favoarea CDI Invest“, sustin cumparatorii in cererea de anulare a procedurii de insolventa.

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *