Proiectul liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea, de 1,9 miliarde euro a primit undă verde

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!
electrificare cale ferată Cluj Oradea

Proiectul de „electrificare şi reabilitare a liniei de cale feratǎ Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, un proiect de utilitate publică de interes național a primit undă verde. 

Linia CF Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Frontieră Ungaria are lungimea totală de 166,216 km, fiind cuprinsǎ între km 500+608 (semnal Cap X, Stația CF Cluj Napoca) şi km 660+852 (semnal Cap Y, Stația CF Episcopia Bihor), la care se mai adaugǎ intervalul Episcopia Bihor – Frontierǎ Ungaria, cu lungimea de 5,983 km (între km 1+117 = Cap Y Stația Episcopia Bihor şi km 7+100 = Frontiera Ungarǎ).

Obiectivul investiției îl constituie electrificarea şi modernizarea liniei de cale ferată Cluj – Oradea – Episcopia Bihor şi presupune realizarea unei infrastructuri ce va permite viteze maxime cuprinse între 100 km/h şi 160 km/h. Valoarea totală a investiţiei (inclusiv T.V.A.) este de aproximativ un 1,9 miliarde de euro, sau mai exact 9.493.358.000 lei. Durata de realizare a investiției este de 48 luni.

Prin implementarea proiectului, linia de cale ferată va fi realizată în conformitate cu standardele şi legislaţia europeană în vigoare. Această investiție va contribui la realizarea reformei sistemului de taxare verde, un nou sistem de taxare a drumurilor care își propune să promoveze transportul cu zero emisii de carbon.

Proiectul în cauză este un obiectiv dintr-un program mai amplu, prin care se urmărește ca până la jumătatea anului 2023, toate tronsoanele de cale ferată să fie modernizate la standarde europene, pentru a permite deplasarea cu o viteză de până la 160 de km de oră pe calea ferată.

Aceasta investiţie va contribui la preluarea parţială a traficului dinspre/spre vestul Europei şi realizarea conexiunii cu tronsoanele Coridorului IV pan-european de pe teritoriul României.

În prezent, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Națională, Oradea se află în topul național al orașelor cu cele mai mari scumpiri ale proprietăților imobiliare din ultimii 5 ani, cu o creștere de  61,1%. Prețul mediu pătrat util a urcat la 1.090 euro în Oradea,  ajungând la egalitate cu Iași, și devansând alte orașe de rangul doi, precum Galați (1.000 euro), Ploiești (960 euro) sau Brăila (850 euro).

În același timp, prețurile la proprietățile imobiliare din Cluj a ajuns la prețul pe metru pătrat de 2.051 Euro pe mp (potrivit imobiliare.ro), adică aproape dublu față de Oradea.  

În opinia experților în imobiliare Blitz, proiectul de importanță națională va impulsiona și mai mult economia locală și va plasa Oradea în topul orașelor cu cea mai dinamică dezvoltare regională. De asemenea, va aduce modernizare în ambele orașe și va facilita investițiile locale, nu în ultimul rând va lega transportul feroviar național de cel internațional, iar călătoriile în orașele din Vest cu trenul vor fi mult mai facile și mai sigure. 

Specialiștii în imobiliare Blitz vă recomandă să profitați de oportunitățile de investiție din orașul de lângă frontieră de Vest a României, care vor fi din ce în ce mai multe. Vezi ofertele de apartamente din Oradea din portofoliul Blitz începând cu prețuri de la 25.000 Euro. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *