Programul “Prima Casa 4” a fost blocat

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Ziarul Financiar ne informeaza ca programului Prima Casa 4 a fost blocat. Cu toate ca premierul Emil Boc a declarat la sfarsitul lui aprilie ca aceasta a patra editie a proiectului imobiliar guvernamental poate debuta imediat dupa sarbatorile pascale, aspectele tehnico-legale s-au complicat inoportun.

Se pare ca Prima Casa 4 nu poate fi demarat intrucat protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM inca nu a fost publicat in Monitorul Oficial. Mai mult decat atat, s-a epuizat si plafonul de 200 milioane de euro alocat la inceputul anului pentru acest proiect rezidential.

Suntem, de asemenea, informati ca bancile care intentioneaza sa participe la Prima Casa 4 asteapta avizul BNR pentru modificarea normelor interne de creditare, aviz necesar in conditiile in care solicitarea unui avans de doar 5% pentru o suma garantata guvernamental in proportie de doar 50% constituie o modificare de procedura mai mult decat problematica.

“Modificarile legislative ale programului guvernamental Prima Casa 4 au fost adoptate si, dupa publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului comun al MFP şi MECMA, Protocolul de Colaborare va putea fi semnat de catre Fond cu bancile participante. Plafonul alocat initial pentru 2011 a fost epuizat”, au declarat reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Suntem, de asemenea, informati ca singurele banci care s-au inscris in mod oficial in acest proiect semi-guvernamental sunt CEC Bank si Banca Transilvania. Pe lista de posibile institutii financiare participante sunt BCR, BRD, Alpha Bank, Bancpost si Millennium Bank.

Se pare ca nu stie nimeni cand va fi semnat protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, ceea ce inseamna ca Prima Casa 4 va fi amanat pe o perioada nedeterminata.

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *