Programul ”Noua Casa” 2022 a devenit operațional și așteaptă doritorii de finanțare pentru achiziția de noi case

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Colacul salvator al imobiliarelor în contextul crizei energetice, crizei gazelor naturale și a conflictului armat de la granița cu România, pare să fie programul de creditare NOUA CASĂ 2022 care a devenit operațional și așteaptă doritorii de credite ipotecare cu avans de 5%. 

Programul “Noua Casă 2022”, a devenit operaţional din luna martie, cu un plafon de garantare pentru acest an aprobat de Guvernul României la valoarea de 1.5 miliarde de lei, valoare similară plafonului din anul trecut. 

Programul Noua Casă rămâne și în 2022, cel mai avantajos produs de creditare ipotecară disponibil pe piaţa românească, prin: 

  • Avansul minim solicitat, 
  • Dobânda redusă – IRCC plus o marja fixă a băncii (de maxim 2%).
  • Acordarea garanţiei în nume şi cont stat în procent de până la 60% din valoarea imobilului.

Valoarea maximă a creditelor acordate

Noua Casă 2022 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului pe care îl poți accesa este de:

  • 66.500 de euro pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 de euro, avansul solicitat fiind de 5%.
  • 119.000 euro pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Dobânda și valuta creditului 

Dobânda este variabilă, fiind calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de maxim 2%.

Băncile participante la Program

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a alocat deja plafoanele anuale ale garanţiilor celor 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank.  

Noutățile programului pentru anul 2022

  • Poți achiziționa case care nu sunt finalizate

Fondul de Garantare are convenții cu 14 bănci, de a acorda o promisiune de garantare ca în 18 luni, o persoană interesată să-și găsească o casă, adică să poată accesa o locuință care încă nu este finalizată. 

  • Pot fi achiziționate locuințe noi mai spațioase

Prin fostul program PRIMA CASĂ erau finanțate locuințe deja construite, înainte de 1990, ceea ce făcea să nu existe practic un impact real asupra economiei. Cu programul NOUA CASĂ avem o dezvoltare pe orizontală. Cei ce contractează creditul NOUA CASĂ preferă locuințele noi, impulsionând astfel construcțiile noi și dezvoltările imobiliare. 

Cine poate aplica la Noua Casă 2022

Pentru a accesa un credit Noua Casă, trebuie fie să nu deții în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită, fie să deții în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă. 

Fără limită de vârstă

Programul poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate ale programului. 

Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al programului, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplineşte condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul programului şi care va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/ coplătitor.

Costurile Creditului Noua Casă

  • Dobânda – IRCC +max. 2% (IRCC=Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor).
  • Comisionul anual de garantare către FNGCIMM – 0,3% – stabilit anual de MFP şi calculat la sold.

Pentru locuințele de până în 70.000 euro, comisionul se aplică la 50% din soldul creditului, iar pentru cele ce trec de 70.000 euro, comisionul se aplică la 60% din soldul creditului. Alte costuri: prima de asigurare a imobilului, taxele notariale pentru cumpărarea locuinței.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *