Prognoza: 20 de centre comerciale in doar 2 ani

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Ni s-a adus recent la cunostinta ca Romania va avea in viitorul nu foarte indepartat cea mai mare suprafata de mall-uri din Europa Centrala si de Est. Astfel, specialistii acestui sector estimeaza ca numarul centrelor comerciale va creste, in urmatorii doi ani, de la 68, cate activeaza acum in tara noastra, la 88.

In ciuda faptului ca investitorii straini se reapuca de proiectele sistate in perioada de criza, iar cei in cautare sa piete de desfacere se intereseaza in mod acut de tara noastra, acest sector continua sa fie mult prea imprevizbil pentru gusturile celor care duc dorul stabilitatii pre-recesiune.

Asa cum era de asteptat, din zecile de malluri anuntate cu aplomb in perioada 2007-2008 cele mai multe au trecut in trista nefiinta inainte de a fi fost construite.  Din cele care mai au unele sanse de manifestare in lumea dura si instabila a concretului, nu putine sunt cele care nu reusesc sa faca tranzitia de la stadiul de proiect la cel de lucrare in curs de finalizare.

Investitorii pariaza in continuare pe acest segment, facand mereu comparatie cu tarile dezvoltate economic din vestul Europei, care au zone comerciale moderne in majoritatea oraselor.

Daca se analizeaza situatia economica de astazi, atunci nicio localitate nu poate sustine un centru comercial, dar, pe viitor, chiar si populatia oraselor mai mici poate sa tina usor un centru comercial. Ne facem si noi probleme cu privire la concurenta. Nu exista dezvoltator fara griji, insa noi facem mereu studii si observam ca sunt proiecte care vor ramane in continuare doar pe planseta sau care au fost blocate in mijlocul constructiei“, a declarat pentru Capital Shimon Galon, CEO al Globe Trade Center Romania, care a inceput dezvoltarea lantului de mall-uri Galleria la nivel national.

In partea a doua a acestui an se vor inaugura sase proiecte noi, care insumeaza 170.000 mp. Oferta anului viitor include deschiderea catorva extensii, parcuri de retail si centre comerciale noi.

In aceasta ordine de idei, consultantii Jones Lang LaSalle estimeaza ca, in ciuda ofertei anuntate, nu se vor finaliza mai mult de sase sau opt proiecte a caror suprafata inchiriabila este de aproximativ 250.000 mp.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *