Prima ta investiție imobiliară care să genereze venit lunar pasiv

Ai ceva bani puși deoparte și te gândești să îi investești în imobiliare? Asta după ce ai văzut câteva anunțuri cu oportunități de investiție și te-ai întrebat care sunt pașii pe care îi ai de făcut?

Dacă îți dorești un venit pasiv dintr-o investiție imobiliară, îți prezentăm în acest articol un ghid cu pașii de urmat în cazul unei prime investiții imobiliare.

Ce fel de proprietate vrei să cumperi?

Vrei să revinzi sau să închiriezi apoi apartamentul? Dacă îl închiriezi pentru a genera venituri pasive, vrei să-l dai spre închiriere pe termen lung sau în regim hotelier?

Stabilește-ți modelul de business, apoi în funcție de acesta gândește-te la tipul de proprietate care s-ar potrivi pentru acest model. Evident în funcție și de banii de care dispui sau pe care îi poți obține, ar putea fi o garsonieră, un studio, un apartament cu 1, 2 sau 3 camere.

După ce ai stabilit tipul de proprietate, vezi care sunt caracteristicile pe care vrei să le aibă apartamentul. Câte camere și ce suprafață minimă să aibă, cum sa fie compartimentat, în ce cartiere să fie situat?

Îți voi da un exemplu.

Vrei să-l dai spre închiriere pe termen lung, așadar vrei să cumperi un apartament cu 2 camere, cu o suprafața minimă de 52 mp, decomandat, cu minim 1 baie, în unul din următoarele cartiere Titan, Drumul Taberei sau Apărătorii Patriei.

Pentru o investiție cât mai profitabilă evită proprietățile situate stradal, în zone aglomerate și zgomotoase, cu trafic rutier intens, sau cu vad comercial și parcări mari sau halele industriale. Acestea nu sunt prea atractive pentru potențialii chiriași.

Sunt de preferat apartamentele de pe străduțele mai liniștite, în zone verzi, cu acces facil la mijloace de transport în comun. Solicită unui agent Blitz să-ți arate proprietăți care corespund acestor criterii.

Primul Pas – Asigură-ți Finanțarea

Dacă nu ai toți banii cu care să cumperi imobilul, fă un prim drum până la bancă pentru a obține o preaprobare a creditului ipotecar, și află din simularea băncii care este suma maximă pe care ți-o poate acorda. Mai asigură-te de faptul că deții banii de avans – un minim de 15% dacă apelezi la un credit imobiliar.

De asemenea, află care este prețul pieței și asigură-te că proprietatea pe care vrei să o achiziționezi se situează cu 20-25% sub prețul pieței ca investiția să fie profitabilă.

Proprietăți cu potențial de investiție

Care sunt proprietăți cu potențial mare de investiție? Un agent îți poate oferi ponturi legate de zonă – cele mai căutate cartiere sau zonele cu cel mai mare potențial de dezvoltare sau cartierele cele mai căutate de dezvoltatorii imobiliari.

O proprietate cu potențial de investiție este de regulă o proprietate cu un preț de vânzare sub prețul pieței cu 20-25%, dar care necesită renovare.

Proprietăți cu cel mai mare potențial mare de apreciere sunt și apartamentele la care au fost recent renovate instalația electrică sau instalația sanitară sau au fost înlocuit instalațiile termice.

Din start eviți niște investiții costisitoare și tot ce-ți mai rămâne de făcut este să corectezi aspectul estetic – poate trebuie înlocuite ușile sau n-a mai fost zugrăvit de ani buni, sau trebuie schimbat parchetul.

Fii așadar pregătit cu un buget de 5-7 mii de euro de renovare pentru a aduce apartamentul la prețul pieței.

Analizează Cifrele

După ce ai găsit proprietatea care se încadrează în banii de care dispui sau banii pe care ți-i acordă banca, e timpul să faci calculul cash-flow-ului pentru a afla dacă investiția va fi una profitabilă pentru tine.

Întreabă agentul cu care lucrezi cu cât sunt închiriate proprietăți similare renovate recent în zona în care vrei să cumperi. Și pornește analiza de la acest potențial venit lunar.

Să presupunem că poți încasa pe apartamentul tău 350 de euro, la un curs valutar de 4,9 lei pentru 1 Euro, adică 1.720 lei pe lună.

Dacă finanțezi achiziția prin bancă, mai ai nevoie să știi cât va fi rata la apartament. Iei aceste informații de pe site-ul băncii de la care iei creditul. La un preț de achiziție al casei de 60.000 Euro și o DAE de 5,61% pe an ai o rată de 1.289 de lei, la care ai de plătit o asigurare de viață obligatorie în cazul unui credit ipotecar, de 74 de lei lunar.

Alte cheltuieli:
6% cât e impozitul pe venit din chirii (impozit pe venit 10% din 60% din venituri), în jur de 103 lei pe lună.
Impozitul pe proprietate – în jur de 180 de lei pe an / 15 lei pe lună.
O sumă lunară pentru reparații și mentenanță, pentru amortizarea uzurii locuinței, de aproximativ 150 de lei pe lună.

La final fă un calcul, V – C= Profit, adică venituri minus cheltuieli.
1720 lei – (1.289 + 74+103 + 15 + 150) = 89 de lei.

Rezultatul ar trebui să fie unul pozitiv, în cel mai rău caz pe zero. În caz că achiziționezi imobilul cu bani proprii, evident profitul va fi mult mai mare, nu mai ai cheltuieli cu rata și asigurarea de viață obligatorie. La fel și în cazul unei chirii mai mari – profitul va fi proporțional mai mare.

Așadar atunci când faci oferta pentru proprietate, nu oferi mai mult decat poți obține de la bancă și nu mai mult decat îți arată cifrele că este o investiție profitabilă pentru tine, de asemenea, oferă mai puțin cu 5-7% decât cere vânzătorul.

La aceste costuri de achiziție a apartamentului, mai adaugă și costurile aferente:

  • Comisionul agentului care poate fi între 1 și 3% din valoarea proprietății.
  • Taxele notariale care pot ajunge la 1-2% din prețul apartamentului.
  • Alte taxe de stat pe care le plătești la întabulare, înregistrare și alte proceduri, care nu sunt prea mari, dar nu sunt nici neglijabile.

Estimează corect costul renovării

După ce semnezi antecontractul și contractul de vânzare cumpărare, demarează lucrările de renovare. Invită specialiști să vadă apartamentul și solicita-le oferte pentru lucrările necesare.

Vei avea costuri suplimentare cu schimbarea instalației electrice, a celei de gaz, a instalațiilor sanitare și a țevilor de apă și canalizare, dacă este cazul, iar dacă apartamentul e la ultimul etaj – cheltuieli cu reparația terasei.

De regulă bugetele de renovare sunt cu 20-25% mai mari decât cele planificate, iar durata lucrărilor se prelungește și ea, asigură așadar, o marjă de 2-3 luni în plus pentru finalizarea lucrărilor și amenajarea apartamentului.

Promovează-ți proprietatea

La final mai ai de făcut câteva lucruri pentru a-ți găsi chiriași pentru apartamentul renovat.

Fă fotografii de calitate care să-ți pună în valoare proprietatea. Dacă este necesar angajează un fotograf profesionist, calitatea pozelor se va regăsi în prețul chiriei. Cu niște fotografiile de calitate poți obține o chirie cu cel puțin 10% mai scumpă.

Colaborează cu un agent imobiliar pentru găsirea cât mai rapidă a chiriașilor, acesta te poate ajuta cu listarea proprietății, dar și cu vizionările în cazul în care se arată cineva interesat.

Ai găsit chiriașul și ați semnat contractul de închiriere. Felicitări, ești la capăt de drum – cu cheltuielile. Din luna următoare începi să-ți echilibrezi balanța, iar chiriașul va începe să acopere rata băncii și restul cheltuielilor lunare, iar tu vei începe să încasezi un venit pasiv, mai mic la început, dar în creștere odată cu scăderea principalului credit.

Poți relua procesul cu o nouă proprietate – oportunități imobiliare ideale pentru investiții găsești oricând. Contactează agentul pentru cele mai bune oportunități de investiție din portofoliul Blitz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Misiunea noastră este ca în fiecare oraș din România, să găsim proprietatea potrivită pentru fiecare client și clientul potrivit pentru fiecare proprietate. Punem interesele oamenilor în centrul a tot ceea ce facem, oferind confort, siguranță, câstig de timp și bani, în fiecare etapă importantă a vieții lor. Suntem o companie imobiliară antreprenorială cu capital românesc, cu peste 11 ani de prezență în piață, devenind liderul incontestabil al pieței din Cluj-Napoca și unul din jucătorii importanți și vizibili la nivel național. Ne conducem întreaga activitate după standardele profesionale și etice înalte, atât în relațiile cu clienții, partenerii, dar și cu propriii angajați și agenți.

Oferim o gamă completă de servicii imobiliare integrate, înainte, în timpul și după finalizarea tranzacției. Acoperim toate tipurile de solicitări imobiliare și prezentăm clienților o paletă largă de opțiuni, atât pe segmentul rezidențial, cât și pe cel comercial. Poți avea acces gratuit la un call center dedicat, agenți specializați pe departamente și tipuri de tranzacții, asistență juridică și consiliere financiară gratuită, facilitare de servicii post-vânzare (de design interior, servicii de mutare și de curățenie), dar și reduceri de până la 100% la produse și servicii oferite de cei peste 700 de parteneri ai Blitz din peste 44 de domenii de activitate.