Prima Casa 4 si programele alternative

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

S-a spus, la un moment dat, ca programul Prima Casa 4 stimuleaza artificial piata imobiliara, o astfel de dinamica generand, in esenta, beneficii false. S-a mai spus ca piata imobiliara trebuie lasata sa se desfasoare in mod natural, evolutiile mai lente si aparent irelevante la nivel macro-economic fiind de preferat focurilor de paie.

Iata insa ca Prima Casa 4 nu este un proiect atat de nefast precum pare la o prima si superficiala analiza. Avand in vedere ca riscurile de insolventa vor fi impartite in mod egal intre institutiile financiare si Fondul National de Garantare, un numar deloc neglijabil de banci au conceput si lansat pe piata alternative la Prima Casa 4.

Suntem informati via incont.ro ca aceste alternative propun dobanzi la fel de mici ca cele solicitate in cazul creditelor garantate de stat, si ca avansurile scad de la 25-30% la 5 sau 10%.

“Condiţiile sunt cvasimilare cu cele ale programului guvernamental în termeni de cost. Variază doar avansul. Este de 15% în loc de 5%”, a declarat Corneliu Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.

Cu alte cuvinte, la aceeasi dobanda perceputa bancile “alternative” solicita, la suma de 60.000 de euro, un avans de 9.000 de euro, in loc de unul de 3 ori mai mic.

Suntem informati, astfel, ca CEC Bank acorda credite in euro cu un avans de 10% si cu o dobanda de 5,2%.

“Avem un produs care are aceleasi caracteristici ca si produsul Prima Cass cu exceptia ca nu este garantat de stat”, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank.

Mai mult decat atat, se pare ca bancile care lanseaza pe piata programe de creditare alternative intentioneaza sa majoreze suma-limita pe care o poate solicita potentialul client, ajungandu-se astfel de la 60.000 de euro la 100.000 de euro, si in unele cazuri chiar si la suma de 200.000 de euro.

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *