“Prima Casa 4” nu mai are multe zile

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Programul Prima Casa 4 n-o mai duce mult, sau cel putin aceasta e opinia unanima a profesionistilor intr-ale tranzactiilor imobiliare.

Daca e sa creditam diversele declaratii mai mult sau mai putin oficiale, ne putem astepta la un „deces” banal si lent al acestui proiect initiat de autoritatile guvernamentale, totul depinzand de calitatea implicarii institutiilor financiare si de interesul manifestat de cetatenii romani.

Subliniem, in aceasta ordine de idei, precautia excesiva a potentialilor clienti, precautie generata de actualul context economic si de predictiile sumbre lansate de vocile avizate.

Chiar daca bancile ar alege sa depuna eforturi suplimentare in cadrul acestui program de creditare, situatia ar ramane relativ neschimbata. Cetateanul roman a decis sa nu-si asume riscuri inutile si sa astepte vremuri mai bune.

Acestea fiind spuse, nu ne ramane decat sa asteptam „trecerea in nefiinta” a unui proiect care si-a pierdut din relevanta.

Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor, a declarat recent ca Prima Casa 4 ar putea lua sfarsit peste aproximativ un an, durata-i de viata depinzand exclusiv de institutiile financiare implicate in acest program.

Eu cred ca la anul pe vremea asta s-ar putea sa ne apropiem de sfarsit, dar mi-e foarte greu sa va spun daca in septembrie anul viitor sau in mai, pentru ca depinde de ritmul bancilor. Daca ar fi sa ma iau eu dupa ritmul de la BCR, unde sunt 1000 de dosare, s-ar putea sa fie foarte repede. Alocati sunt 1,6 miliarde, dar probabil ca vor fi accesati pana la ora asta din ceea ce bancile au subscris aproximativ 1,4 miliarde euro ca si credite“, a spus Aurel Saramet.

Dintre cele 12 institutii financiare care si-au anuntat intentia de a participa la programul Prima Casa 4 au demarat creditarea doar 3, si anume BCR, CEC Bank, Alpha Bank.

Daca totul merge conform planului, urmatoarea institutie financiara care va acorda credite ipotecare prin intermediul Prima Casa 4 va fi BRD .

In linii mari, modificarile structurale propuse pentru Prima Casa 4 sunt urmatoarele: statul garanteaza doar 50% din creditele acordate, proprietarii de locuinte cu suprafete mai mici de 50 mp pot solicita un credit ipotecar pentru a cumpara locuinte mai mari, persoanele de peste 35 de ani vor putea si ele accesa credite ipotecare, bancile pot transfera portofoliile de credite acordate în etapele precedente ale programului catre alte institutii de credit, care sa acorde in continuare imprumuturi garantate de stat in proportie de 50%, iar avansul este mentinut la 5%.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *