„Prima Casă 4”: garanţia scade la jumătate, programul e extins

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Guvernul a înjumătăţit garanţia statului la creditele contractate prin programul “Prima Casă”, dar a extins acest program şi pentru persoanele care au deja o locuinţă cu suprafaţă de cel mult de 50 metri pătraţi şi doresc să o schimbe. Băncile au dispoziţie trei luni pentru a accepta noile condiţii.

Structura programului „Prima Casă” a fost modificată în şedinţa de Guvern de astăzi, a anunţat premierul Emil Boc. „Băncile au la dispoziţie trei luni pentru a participa la acest program,, iar regula va fi «primul venit, primul servit». între bănci va fi posibil transferul protofoliului de garanţii”, a spus Boc, informează Mediafax.

El a precizat că nu vor fi modificate plafoanele impuse băncilor în privinţa avansului, dobânzile împrumuturilor, respectiv cuantumul garanţiilor. Avansul solicitat la aceste credite este de 5%, iar dobânzile percepute la credite sunt de cel mult rata EURIBOR la 3 luni plus o marjă fixă de maxim 4 puncte pentru credite în euro, respectiv ROBOR la trei 3 plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Programul guvernamental Prima Casă a fost lansat în vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpărării unei locuinţe de maxim 60.000 euro şi, începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociaţii.

Suplimentar, Executivul a decis ca şi persoane care în prezent deţin o casă în suprafaţă utilă maximă de 50 metri pătraţi şi care doresc un confort sporit să poată accesa credite prin acest program pentru cumpărarea unei noi locuinţe.

Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, că discută cu băncile varianta reducerii la jumătate a garanţiei statului la creditele alocate până în prezent prin programul “Prima Casă”, astfel încât suma de 750 milioane euro, reprezentând jumătate din garanţiile emise, să poată fi folosită în continuare pentru acordarea de noi împrumuturi.

Guvernul a decis, la începutul acestui an, ca programul „Prima Casă” să continue şi în acest an. Garanţia de stat a fost păstrată la acelaşi nivel, în limita unui plafon total de garanţii de 200 milioane euro, reprezentând diferenţa neutilizată la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului „Prima Casă” în anii 2009-2010.

Sursa: Saptamana Finaciara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *