Prima Casa in 2014: fonduri de 2 miliarde de lei!

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Asa cum era de asteptat, programul guvernamental Prima Casa va continua si in 2014, statul punand la dispozitia clientilor, garantii la o valoare similara cu cea din anul anterior.

Plafonul Prima Casa pentru 2014 este de aproximativ 2 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde lei garantii aprobate recent de catre Guvern si 740 de milioane de lei fonduri nealocate din 2013. Aceste sume sunt foarte interesante din perspectiva faptului ca sugereaza o incetinire clara a ritmului de creditare in ultimul trimestru al anului trecut, dupa ce au fost schimbate conditiile de acordare a creditelor garantate de catre stat. Mai mult, se prefigureaza un esec de rasunet, in ceea ce priveste creditarea pentru chiriasii ANL, din 500 de milioane de lei alocati in 2013, 495 de milioane de lei au ramas neutilizati!

“Beneficiarii programului Prima Casa vor avea la dispozitie in anul 2014 un plafon de garantii de 1,2 miliarde de lei, la care se adauga suma ramasa nealocata si/sau neutilizata din plafonul pentru anul 2013 in valoare de circa 740 milioane de lei, din care circa 495 milioane pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte(ANL). Garantiile vor fi acordate si platite numai in moneda nationala”, se arata intr-un comunicat al Fondului de Garantare.

Anul 2013, a cuprins doua etape distincte ale programului Prima Casa ceea ce s-a vazut si in ritmul de acordare a creditelor. In momentul in care creditarea s-a acordat exclusiv in lei, iar conditiile de acordare au fost foarte apropiate de cele ale unui credit imobiliar obisnuit, in euro, clientii au avut posibilitatea, pentru prima data de la declansarea crizei imobiliare, sa aleaga. Astfel, ritmul de dosare aprobate de Fond a scazut in ultimul trimestru la 8o de dosare pe zi, in conditiile in care la inceputul anului trecut acest ritm era de peste 120 de dosare. Media pe 2013 a ajuns astfel la 100 de dosare pe zi, iar creditul mediu aprobat a scazut pana la valoarea de 37.000 de euro, cea mai mica valoare de la inceputul programului.

Cele mai multe credite Prima Casa au fost acordate in Bucuresti, Cluj, Ilfov, Timis si Constanta, iar apartamentele achizitionate prin intermediul programului au fost preponderent cu 2 camere- peste 51 % din total.

Sursa: www.incomemagazine.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Apartamente de vanzare in Cluj-Napoca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *