Fondurile Prima Casa au fost suplimentate, dar ajung doar pentru 12 zile!

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

In tot acest tumult provocat de adoptarea si intrarea in vigoare a Legii darii in plata, guvernantii s-au gandit sa le ofere bancilor un moment de respiro. Pentru ca nu putem intelege altfel suplimentarea fondurilor Prima Casa cu numai 500 de milioane de lei.

The house in hands on blue printRitmul actual de aprobare a dosarelor este de 460 pe zi!

Romanii au asaltat practic bancile, solicitand de doua ori mai multe credite Prima Casa fata de anul trecut. Acest lucru s-a datorat temerilor ca programul se va opri la mijlocul acestui an, iar cum bancile au anuntat cresteri importante in ceea ce priveste avansul minim pentru un credit ipotecar obisnuit, efectul a fost epuizarea prematura a fondurilor garantate de stat.

O analiza matematica simpla, luand in calcul ritmul actual de 460 de dosare aprobate pe zi si valoarea medie a creditelor acordate de 38.000 de euro, ne duce la un rezultat neasteptat: suplimentarea fondurilor ajunge pentru numai 12 zile! Evident, cei care vor beneficia de fonduri vor fi cei cu creditele deja aprobate, iar listele kilometrice cu solicitari, vor ramane nesolutionate.

BCR are cel putin 1.000 de dosare pe lista de asteptare

Cea mai mare banca comerciala avea in aprilie nu mai putin de doua mii de dosare si fondurile deja epuizate. Acum, dupa realocare, doar 1.000 de dosare vor fi rezolvate, restul urmand a astepta fie o noua suplimentare de fonduri, fie reactia bancii la Legea darii in plata.

Exista doua scenarii posibile: suplimentare de fonduri sau avansuri acceptabile la creditele standard

Avand in vedere faptul ca suntem in an electoral, prima varianta este cea mai plauzibila. Prelungirea programului Prima Casa pana la alegerile parlamentare din toamna pare a fi solutia cea mai la indemana a guvernului tehnocrat actual, guvern ce ne va parasi cu siguranta in luna noiembrie.

Pe de alta parte, daca acest lucru nu se va intampla si programul Prima Casa se va opri la mijlocul acestui an, bancile vor trebui sa se gandeasca la o solutie de avarie, pana la instaurarea unui nou guvern care va propune un alt program sustinut de stat, va relansa Prima Casa sau va revizui Legea darii in plata. In cadrul acestui scenariu, ne asteptam la o coborare a “pretentiilor” bancilor ce au dus avansul minim la 35-40%, pana la un nivel rezonabil de 20-25%. Asteptam, luna iunie si confirmarea unuia din cele doua scenarii de mai sus.

Echipa Blitz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *