Piata spatiilor industriale si echilibrul instabil

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Cei de la Imopedia.ro ne informeaza ca piata spatiilor industriale a ajuns, in sfarsit, la un grad de stabilitate care le permite dezvoltatorilor sa conceapa si sa puna in aplicare proiecte noi.

Gradul de ocupare al acestori spatii este foarte ridicat. In contextul in care stocul de locatii deja construite  este “vanat” cu insistenta disperare, nu este de mirare ca raportul cerere-oferta a fost “recalculat” in mod cu totul drastic.

Se pare ca stabilizarea acestui sector a fost si un efect direct al usoarei cresteri a productiei industriale.

Conform unui studiu realizat de Colliers International, dialogul dintre cerere-oferta a fost recalibrat in momentul in care au fost ocupate aproape toate spatiile existente deja pe piata.

In contextul in care dezvoltatorii nu au mai investit in construirea de spatii industriale noi, dinamica tranzactionala s-a mulat pe ofertele deja existente, oferte care au castigat in valoare odata cu cresterea considerabila a gradului de ocupare la nivel national.

Deoarece nu au mai existat fluctuatii majore, s-a stabilizat si pretul mediu per metru patrat, ajungand la 4,2 euro/luna, astfel:

• Pentru spaţii mai mici de 3.000 mp – pretul lunar este intre 4 şi 4,5 euro/mp
• Pentru spatii intre 3.000 mp si 10.000 mp – pretul lunar este intre 3,75 şi 4,2 euro/mp
• Pentru spatii mai mari de 10.000 mp – pretul lunar este intre 3,5 şi 4 euro/mp

Volumul tranzactiilor din prima parte a anului – circa 48.000 mp

• Cererea neta (fara relocari si renegocieri) – 31.000 mp
• Productia industriala a crescut cu aproape 9%
• Rata de neocupare a scazut la aproximativ 13%

In ciuda echilibrului relativ de pe piata spatiilor industriale, cei de la Colliers ne anunta ca lunile care urmeaza vor aduce o usoara crestere a ratei de neocupare.

Pe de alta parte, insasi dinamica tranzactionala va inregistra, in perioada imediat urmatoare, o foarte modesta „explozie”, existand deja cateva negocieri in curs de finalizare.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *