Piata constructiilor, dinamizata de investitiile industriale

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Piata constructiilor inregistreaza, in aceasta perioada ambigua si imprevizibila, o crestere modesta, sectoarele dinamice fiind cele ale reparatiilor si ale investitiilor industriale. In aceasta ordine de idei, ni se aduce la cunostinta ca volumul constructiilor a ajuns, in luna august, la nu mai putin de 6,7%.

Trebuie remarcat, insa, faptul ca segmentul rezidential are o pondere neglijabila in dinamica actuala a pietei constructiilor, salturile valorice fiind influentate, in ultimele doua luni, doar de lucrarile de constructii nonlocative.

Cu alte cuvinte si dintr-o perspectiva numeric-concreta, piata constructiilor nerezidentiale a crescut, fata de luna august a anului 2010, cu 28,1%, in timp ce segmentul reparatiilor a inregistrat, in acelasi interval de timp, o crestere de 14,1%.

Ipoteza este confirmata de datele trimestriale, unde se observa o crestere de 12.3% in T2 fata de primul trimestru si de 11,9% fata de T2 2010 pe sectorul nerezidential“, remarca reprezentantii societatii de administrare a investitiilor BT Asset Management (BTAM).

In ceea ce priveste sectorul rezidential, cifrele sunt irelevante in contextul intregii piete a constructiilor. Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca volumului lucrarilor pe acest segment a inregistrat o crestere modesta.

Un semn pozitiv, insa incercarea Bancii Nationale a Romaniei de a reduce creditarea in valuta catre consumatori ar urma sa influenteze negativ sectorul constructiilor rezidentiale noi, mai ales in contextul scaderii preturilor locuintelor vechi, care astfel devin atractive“, spun analistii clujeni.

Raportul BNR din luna septembrie ne informeaza ca managerii din sectorul constructiilor sunt, in ciuda predictiilor nespectaculoase, relativ optimisti, fiind de parere ca situatia actuala este mai putin problematica decat anul trecut.

Este de asteptat „ca sectorul nerezidential sa continue sa creasca avand in vedere ca managerii din industrie anticipieaza o usoara crestere a investitiilor. Sectorul constructiilor ar trebui sa inregistreaze o evolutie moderata in urmatoarele luni, avand in vedere slabiciunea din sectorul rezidential“, spun analilistii BTAM.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *