Indice Blitz August 2020: Revigorare pe Fond de Relaxare

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

În luna august, piața imobiliară a dat semne clare de revigorare, după perioadă de stagnare de la mijlocul verii. Per total, cererile de tranzacționare în Cluj-Napoca au marcat o creștere cu 10% față de luna anterioară, atât pe segmentul vânzărilor, cât mai ales pe cel al închirierilor de apartamente.

După prăbușirea volumului de cereri din a doua jumătate a lunii martie, și revenirea lentă de la mijlocul verii, volumul de cereri a depășit chiar nivelul înregistrat în luna ianuarie a acestui an, cu peste 15%. 

Dinamica cererilor a fost dată în principal de piața chiriilor, care a avut o revenire spectaculoasă, începând cu a doua jumătate a lunii august. 

Astfel, la finalul lunii august, cererile noi s-au dublat față de luna iulie, pe fondul reîntoarcerii  parțiale a concitadinilor noștri la activitatea de birouri, dar și pe fondul relaxării restricțiilor în sectorul HoReCa.

Ușoare creșteri la prețurile apartamentelor de vânzare

Pe segmentul apartamentelor de vânzare, prețurile au înregistrat o dinamică ceva mai lentă, însă se face  simțită o ușoară creștere a acestora, deși s-au remarcat și câteva zone prin  scăderi de prețuri. Față de luna iulie, când se constatau scăderi importante de prețuri de 9-13%, luna august a adus o creștere ușoară de prețuri. Specialiștii Blitz sunt de părere că august a fost o lună de ajustare, când proprietarii au crescut din nou prețurile pe fondul relaxării restricțiilor impuse în pandemie.  

Astfel, în cartierul Mănăștur la apartamente de vânzare indicele Blitz a crescut cu 9,40%, până la valoarea de 1.466 euro/mp, iar în cartierele Bună Ziua și Grigorescu s-a înregistrat creșteri de 8,62% și 8,78%, până la valoarea de 1.559 euro/mp, respectiv de 1.573 euro/mp. Scăderi modeste s-au înregistrat în cartierele Zorilor și Plopilor, acestea înregistrând valori de 1.634, respectiv 2.095 euro/mp la apartamentele de vânzare. 

Zona centrală nu a înregistrat fluctuații majore din punct de vedere al evoluției prețurilor, valoarea pe mp fiind în continuare 1.969 euro la apartamentele de vânzare, având o creștere ușoară de 0,15%. Creșteri nesemnificative s-au constatat și în cartierul Zorilor cu 0,59%, până la valoarea de 1.693 euro/mp, și Grigorescu cu 0,69%, până la valoarea de 1.545 euro/mp. 

În cazul cartierului Floresti, prețurile la apartamentele de vânzare au înregistrat o ușoară apreciere de 1.38% până la 952 euro/mp, interesul potențialilor cumpărători rămânând crescut pentru această zonă. Este interesant de remarcat că în acest cartier prețurile au fluctuat pe durata ultimelor opt luni ale anului  de la minimul de 890 de euro/mp în ianuarie la  965 euro/mp în aprilie 2020. Cartierul Florești rămâne în continuare zona cu cele mai mici prețuri la apartamentele de vânzare din Cluj, beneficiind și de o ofertă diversificată.

Un val de scăderi de prețuri la chirii 

Sfârșitul verii s-a anunțat cu scăderi la ofertele de apartamente de închiriat, unde indicele Blitz a suferit o ușoară corecție pe trendul de scădere început încă de la începutul anului, ajungând astfel la valoarea de 364 de euro. 

Această scădere reprezintă o scădere agregată de 1,65 % față de luna anterioară, și reprezintă un nou minim înregistrat în ultimele 8 luni, față de valoarea de 429 de dolari din ianuarie 2020. 

Cea mai mare scădere s-a înregistrat în cartierul Iris, un cartier  considerat tradițional cu prețuri peste medie la chirii, cu o scădere de 15,59% până la valoarea de 303 de euro. Scăderi importante s-au remarcat, de asemenea, și în cartierul Bună Ziua, cu 5,62%, până la valoarea de 420 euro, și cartierul Zorilor cu 5,10%, ajungând la valoarea de 372 euro pentru chiria medie pe o lună la un apartament.

Vezi graficul de mai jos pentru mai multe informații agregate. 

Scăderi mai puțin spectaculoase s-au înregistrat în cartierul Grigorescu cu 3,05%, până la valoarea de 350 euro, Plopilor cu o reducere a prețului chiriei de 2,56%, ajungând la un prag de 440 euro, și Florești, cu o scădere medie de 2,32%, până la valoarea de 253 euro. 

Chiar și chiriile din zona centrală a orașului au marcat scăderi, chiria medie lunară pentru apartamente ajungând la 451 euro, înregistrându-se astfel o diminuare a prețului cu 2,27%.

Menționăm însă că puteți beneficia de scăderi substanțiale, accesând ofertele Blitz de apartamente de închiriat cu reduceri atractive, care pot ajunge până la 40% față de lunile precedente. 

De aceea, recomandarea este pentru cei în căutare de apartamente de închiriat să țină permanent legătura cu agentul, care îi pot pune la curent din vreme cu oportunitățile momentului.

Indicele Blitz reprezintă un instrument statistic ce oferă informații cu privire la media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj și din vecinătăți, exprimată în euro/mp.

În orice moment poți analiza piața imobiliară din Cluj din perspectiva prețurilor medii publice ale diferitelor tipuri de proprietăți de vânzare sau de închiriat din baza de date Blitz compusă din mii de oferte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *