Palatul Știrbey este de vânzare! Vezi de ce facilități dispune și de ce este afacerea deceniului în România!

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Domeniul Știrbey este cel mai vast domeniu pentru evenimente din România, situat în orașul Buftea, pe malul lacului cu același nume, la doar 18 km de București.

Domeniul are o suprafața totală de 24 ha, cu arbori seculari de peste 400 de ani, un superb lac interior și o deschidere către lacul Buftea. Atât palatul, cât și terasele și clădirile adiacente pot găzdui de la evenimente intime de familie, la congrese, simpozioane și petreceri de mare anvergură, cu participarea a până la 1.500 persoane. 

File de istorie

Până să devină însă cel mai vast domeniu de evenimente din imediata proximitate a capitalei, Palatul Știrbey a aparținut unei famili de domnitori. 

Construcția a început cu o culă (semi-fortăreață), prevăzută cu doua tuneluri de ieșire în caz de primej­die, în 1850 de către Barbu Dimitrie Știrbey, domnitor al Țării Românești. Acesta a folosit palatul pe perioada domniilor sale, ca reședință domnească de protocol. 

Urmașii săi au adăugat două etaje și au adus o serie de modificări importante, în ton cu arhitectura acelor vremuri. Actualul palat a fost ridicat în mijlocul unui parc cu arbori seculari în anul 1864 de către Alexandru Știrbey, prințul moștenitor.  După 1869, palatul trece în proprietatea fiilor domnitorului care construiesc pe terenul din spatele palatului, grajdurile și anexele. 

În 1881 palatul a fost restaurat de arhitectul Friedrich Hartman, la solicitarea prințului Alexandru Stirbey. Cu acest prilej a fost adăugat etajul, inclusiv fațada decorată cu cele patru cariatide, precum și turnul de nord-est.

Domeniul a mai găzduit-o pe Regina Maria a României și pe cei 5 dintre cei 6 copii ai săi, în timpul Primului Război Mondial, în 1916. Iar în 1917, într-un București ocupat de armata germană, Palatul a fost rechiziționat de armată. Aici mareșalul August von Mackensen, comandantul armatelor germane din România și Bulgaria și-a stabilit reședința. La 5 – 18 martie 1918, România și Puterile Centrale au încheiat la palatul Știrbey Pacea de la Buftea, prin care România pierdea Dobrogea și versanții Carpaților.

În perioada comunistă, palatul Știrbey a fost confiscat și atribuit, în perioada 1954-1977, Muzeului de Artă Populară, apoi, Muzeului Sticlei și Ceramicii (anii ’80 – 1994), ca secție a Muzeului Național de Artă. Palatul a fost retrocedat urmașilor lui Barbu Știrbey, care l-au vândut în 2005 unui om de afaceri român.

Domeniul Știrbey

Domeniul Știrbey are o suprafață de 24 ha, cu arbori seculari de peste 400 de ani, un superb lac interior și deschidere către lacul Buftea.

Clădirile incluse în domeniul Știrbey sunt clasificate ca monumente istorice protejate de Legea 422/2001 făcând parte din patrimoniul național. Iar parcul Știrbey a fost catalogat, pe baza Planificării Urbane a Consiliului Local Buftea, drept zonă verde protejată, cu restricția de a aduce modificări proprietății. 

Intrarea principală în palat este încadrată de un ancadrament fastuos de piatră în stil gotic. Palatul Știrbey, clădirea centrală a domeniului, are 4 nivele D+P+2E, și o suprafață construită de 2.000 mp, compartimentate în 7 apartamente, 2 camere duble și 2 săli de conferințe. 

Parterul dispune de trei saloane comunicante, cu o suprafață totală de aproximativ 250 mp și de toate facilitățile necesare pentru organizarea de evenimente. Saloanele pot găzdui aproximativ 100-120 de persoane și permit realizarea unor petreceri într-o atmosferă încărcată de istorie. 

Parterul comunică cu terasa palatului, facilitând accesul către natură. Terasa, proaspăt amenajată, se desfășoară în jurul unei fântâni arteziene decorative, sub umbra arborilor seculari ai grădinii.

Pentru toți iubitorii de decoruri deosebite pentru evenimente, care mai sunt și iubitori de natură, de verdeață, această destinație poate fi spațiul perfect pentru un eveniment petrecut într-o după-amiază relaxantă. Pe lângă palatul central domeniul mai dispune și de alte construcții și pavilioane destinate evenimentelor:  

  • Grand Ballroom “Regina Maria”, conceput pentru evenimente speciale, private sau corporatiste, recepții, cocktailuri, baluri sau petreceri, lansări de produse, expoziții, concerte, conferințe, evenimente culturale și sociale. Cu o suprafață de aproximativ 1.000 mp, sala Regina Maria are o capacitate maximă de 600 de persoane la evenimente de tip dineu, sitting și de aproximativ 1.500 de persoane la evenimentele de tip cocktail sau conferință. Infrastructura permite instalații de iluminat și instalații audio-video și sisteme de climatizare. Parcarea este în imediată apropiere și are o capacitate de 100 de locuri. 
  • Pavilionul Prințul Știrbey are o suprafață de 10.000 mp, fiind un spațiu destinat evenimentelor de amploare. Aici se pot organiza evenimente sportive, evenimente de tip “family day” , “summer party” și, desigur, orice tip de eveniment outdoor. 
  • Capela familiei, în stil neogotic, construită după proiectul arhitectului austriac baron Theophil von Hansen, în care se găsesc mormintele domnitorului Barbu Dimitrie Știrbey Voievod, al prințului Barbu Alexandru Știrbey și ale rudelor acestora.  Capela este un edificiu fabulos al stilului romantic, care combină  elemente provenind din arhitecturi diferite, cu texturi și cromatici diferite, ce conferă clădirii o expresivitate cu totul deosebită. 

Capela Știrbey se află sub înaltul patronaj al Patriarhiei Române și poate găzdui ceremonii religioase de căsătorie și botez atât în interior cât și în fața capelei, într-un cadru romantic încărcat de istorie. 

Accesul către capelă se poate face cu mijloacele de transport personale, dar și pe jos, traversând lacul interior și aleea cu pini, unul dintre cele mai frumoase locuri ale domeniului.

Palatul mai are și un restaurant cu o capacitate de 120 de locuri la primul nivel și de 100 de locuri la nivelul doi. Aici maestrul Antonio Passarelli vă așteaptă cu o selecție rafinată de mâncăruri, rețete originale dezvoltate din rețete internaționale, dar și românești.

Palatul Știrbey, parcul, “Grand Ballroom Regina Maria” precum și cele 6 pavilioane din parc, aflate în mijlocul naturii oferă un cadru idilic atât pentru evenimente corporate, evenimente de familie, dar și nunți sau botezuri de poveste, aniversări și alte petreceri private.

Dacă această proprietate vă stârnește interesul ori povestea ei vă intrigă cel puțin, porțile ei sunt larg deschise pentru vizionări. Alina Cojocaru, Manager Dezvoltare Națională al Blitz, vă stă la dispoziție pentru a programa o vizionare, sau pentru orice întrebare legată de această proprietate unică. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *