Orașele magnet ale României: în ce orașe mari preferă să locuiască românii?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!
orașe magnet Romania

3,6 milioane de români intenţionează să se mute în următorii cinci ani, dintre care 2 milioane ar prefera să se mute tot în România, iar 1,1 milioane ar vrea să părăsească țara.  

Care sunt oraşele cele mai atractive pentru cei care vor să rămână în țară? În special centrele universitare. În ultimii ani, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi au atras cel mai mare număr de locuitori.

Toate aceste date ne sunt furnizate de studiul Băncii Mondiale “Oraşe Magnet – Migraţie şi Navetism în România” care prezintă o imagine de ansamblu asupra dezvoltării socio-economice a României din ultimii 17 ani și a factorilor care au generat sau au împiedicat dezvoltarea.

Studiul mai arată că cele mai dinamice orașe au atras forță de muncă de la o distanță considerabilă, iar localitățile cu populație mai mobilă au avut tendința de a se dezvolta mai mult. În esență, evoluția s-a propagat dinspre orașele cele mai dinamice către zonele limitrofe, aceasta fiind dinamica de bază a procesului de dezvoltare. Fără orașe puternic dezvoltate, o țară nu poate avea regiuni puternic dezvoltate și nici o economie națională robustă. 

Polii urbani reședințe de județ generează între 69% și 89% din cifra de afaceri a companiilor din regiunile respective și înregistrează un scor mediu al indicelui dezvoltării umane locale care este cu 10% – 24% peste media regională.

Economia națională dezvoltată de orașele secundare

Studiul indică clar că o economie naţională puternică nu poate exista fără oraşe puternic dezvoltate. Iar pentru a se dezvolta în continuare, România trebuie să prioritizeze creşterea oraşelor secundare

Așa-zisele oraşele secundare, numite şi oraşe de rang 2, sunt localitățile în curs de dezvoltare cu o populaţie în jur de 250-300 de mii de locuitori.  

România are deja un “câştigător” în liga oraşelor secundare: Clujul, care este cel mai atractiv oraş secundar al României și primul oraș clasat al României, conform Indicelui de Magnetism calculat de Banca Mondială. Acest indice ia în calcul venitul firmelor pe cap de locuitor, salariul mediu, numărul de studenţi, investiţiile pe cap de locuitor şi distanţa faţă de Bucureşti. 

Pe următoarele locuri se situează Timişoara, Braşov şi Constanţa. Cu toate acestea, sunt şi alte oraşe, precum Ploieşti, aşa-numiţii poli pan-judeţeni, a căror dezvoltare trebuie încurajată. 

Topul orașelor preferate de români

Acest Top este dealtfel identic şi în ceea ce priveşte percepţia oamenilor privind atractivitatea oraşelor secundare. 

Potrivit sondajului realizat de experţii Băncii Mondiale la nivel naţional, oraşele pe care oamenii le percep drept cele mai atractive sunt Cluj, Bucureşti, Timişoara, în această ordine. 

Conform sondajului, aproximativ 3,6 milioane de români intenţionează să se mute în următorii cinci ani, dar 66,5% dintre ei, ar prefera să se mute tot în România. 

Astfel conform chestionarului, oraşul în care vor să se mute cei mai mulţi români este Clujul, urmat de București, apoi Timișoara. 

La întrebarea ”În ce oraș v-ar plăcea mai mult să locuiți?”

  • 15,23% au menționat Bucureștiul 
  • 11,37% Cluj-Napoca
  • 9,14% Timișoara

Însă la întrebarea ”În ce oraș diferit de cel în care locuiți în prezent v-ar plăcea să locuiți?” 

  • 15,32% au ales Cluj-Napoca
  • 14,46% București
  • 11,88% Timișoara

Centrele universitare preferate 

Ce orașe sunt așadar cele mai atractive pentru români? În special centrele universitare. În ultimii ani, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi au atras cel mai mare număr de oameni. Acestea sunt și cele mai mari centre universitare din afara Bucureştiului, iar distanţa lor mai mare faţă de Capitală explică acest fenomen: centrele universitare din apropierea Capitalei  – Constanţa, Braşov, Craiova, Piteşti –  nu au putut concura de la egal la egal cu Bucureştiul, tocmai din cauza forţei mare de magnetism a metropolei.  

Explicaţia studiului Băncii Mondiale este că Clujul a devenit cel mai atractiv oraş secundar al României datorită viziunii administraţiei locale care a pus accent pe creşterea calităţii vieţii. 

Concluzia studiului este că o economie naţională puternică poate să exista doar în prezența unor oraşe puternic dezvoltate. Iar pentru o dezvoltare continuă, România trebuie să prioritizeze creşterea oraşelor secundare

Studiul Băncii Mondiale din 2017 este confirmat de statisticile anilor precedenți privind numărul de tranzacții imobiliare. În anul trecut în municipiul Cluj 70% dintre cumpărători a provenit din județul Cluj, pe când puțin peste 28% au venit din alte județe ale țării. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *