Noul trend în imobiliare – micro apartamentele

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!
Microapartamente Cluj

Microapartamentul, un cuvânt nou intrat în lexiconul imobiliarilor, pare să fie cuvântul anului, folosit chiar și în cazul unor suprafețe mai generoase de peste 30 mp. 

Ca termen de specialitate, acesta definește un spațiu de locuit cu o singură cameră, construit pentru a găzdui atât un spațiu mic de ședere, cât și un spațiu de dormit, dar și o chicinetă în aceeași încăpere de aproximativ 14-32 de mp. 

Într-un microapartament totul e compact și multifuncțional, patul este ascuns fie într-un dulap, fie sub o canapea, biroul sau masa este mică sau pliantă, electrocasnicele, de dimensiuni reduse, sunt făcute la comandă, incorporate în mobilierul de bucătărie. Iar baia mică nu are chiuvetă, ci maxim un duș și un vas wc, pentru toaleta de dimineața trebuie să folosești chiuveta de la bucătărie. 

Potrivit legislației românești în vigoare, pentru un confort sporit, suprafața camerei de zi în cazul garsonierelor trebuie să fie de minim 18 mp, cu un loc de luat masa de 2,5 mp, un spațiu de bucătărie de 5 mp, o baie de 4,5 mp, precum și un spațiu de depozitare de minim 2 mp, toate într-o suprafață utilă de minim 37 de mp. 

Trendul general însă este de construcție a unor apartamente tot mai mici, din cauza cererii mari de locuințe accesibile. 

Microapartamentele din marile orașe

Microapartamentele devin populare în centrele urbane mari din Europa, Japonia, Hong Kong și America de Nord, deoarece oferă atât dezvoltatorilor, cât și proprietarilor avantaje, cum ar fi – dezvoltatorilor profituri foarte bune, iar locatarilor – acces la locuințe accesibile.

Găsim astfel în orașele mari unde prețurile la imobiliare au sărit de câteva mii de euro pe mp – microapartamente de 4-7-11 mp. 

În Londra, de exemplu, unde prețul mediu al proprietăților a ajuns la 12.000 de euro pe mp în zona de centru și de 7.349 de euro pe mp la periferie, un microapartament de 7 mp listat cu prețul de 50.000 de lire sterline a fost vândut în urma unei licitații cu 90.000 de lire sterline! 

Cât costă un microapartament? 

Prețurile pentru un microapartament, în marile orașe din România pornesc de la suma 15.000- 20.000 de euro, intervalul de prețuri însă variază în funcție de mai mulți factori ce țin de vechimea imobilului, zonă, finisaje, suprafață și altele. 

Făcând o analiză a bazei de date cu oferte din portofoliul Blitz, putem spune că prețurile micro apartamentelor pornesc de la 15.000 de euro (11 mp Cluj-Napoca, Mănăștur). Cel mai ieftin apartament din București costă 23.000 de Euro, este situat în Pantelimon și are o suprafață de 16 mp.

Având în vedere prețurile în plină ascensiune, oferim câteva repere pentru cei care vor să investească în locuințe cu suprafețe mici, acestea fiind și cele mai accesibile ca preț. 

Microapartamentele – o primă oportunitate investițională

Printre avantajele pe care le oferă locuințele mici se numără avantajele: 

  • Preț mai mic de achiziție.
  • Se închiriază rapid.
  • Cheltuieli de renovare și amenajare mai mici, respectiv cheltuieli mai mici de întreținere.
  • Randament ridicat – un preț mai mic la achiziție și o chirie comparabilă cu cea a unei garsoniere sau a unui apartament de tip studio. 

Așadar, toate aceste avantaje le fac să fie oportunități căutate pe piață, de către investitorii la început de drum.

O decizie privind achiziționarea unui imobil este înțeleaptă, potrivit experților în investiții, atunci când randamentul anual obținut este de minim 7%.

Randamentul în cazul unui microapartament cu o suprafață de 11 mp, într-un bloc vechi, cu un preț de achiziție 15.000 de euro, va fi dat de chiria încasată de cel puțin 150 euro pe lună. 

Cu o rată de ocupare de 100% poți obține 1.800 de euro pe an. 

Randamentul unei asemenea achiziții este unul foarte bun, de aproximativ 12% pe an, iar investiția ar putea fi recuperată în aproximativ 8,3 ani, acesta fiind yield-ul brut, din care e recomandat să scădeți cheltuielile de reparații, impozite pe proprietate, impozitele pe veniturile din chirii, ș.a. 

  • R – 1.800 Euro / 15.000 x 100% = 12%
  • T – 15.000 / 1.800 = 8,3

Având în vedere prețurile tot mai mari din marile orașe, garsonierele bine poziționate cu o organizare inteligentă a spațiului pot fi într-adevăr afacerea momentului. 

Dacă ești în căutarea unei astfel de oportunități investiționale, în care să investești în această perioadă a anului, la Blitz găsești o ofertă mare de microapartamente în peste 21 orașe din România, care îți pot asigura randamente bune investiționale! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *