Noua fata a Clujului. Vezi ce reglementari cuprinde Planul Urbanistic General!

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Clujul va avea in sfarsit un nou Plan Urbanistic General(PUG), dupa 3 ani de munca. Echipa tehnica va definitiva pana luni harta orasului, iar pana la aprobarea de catre Consiliul Local va mai dura maxim o luna, timp in care se vor obtine avizele de la Agentia de Cadastru si Publicitate Imobiliara si de la Consiliul Judetean.

“In aceasta perioada, in care se asteapta ultimile avize pentru PUG, am cerut arhitectilor raspunsuri la zi pentru solicitarile venite de la cetateni. Sunt sute de cereri, majoritatea pentru a li se permite sa construiasca prin introducerea proprietatilor in intravilan. Chiar si in padure vor sa construiasca, asa ca trebuie pus inainte de toate interesul public la judecarea acestora”, a precizat Ligia Subtirica, arhitect sef al municipiului.

Echipa de arhitecti, aflata sub comanda lui Adrian Borda, seful de proiect al PUG, se va intalni cu reprezentantii primariei pentru ultimile retusuri ca urmare a solicitarilor diverse venite din partea cetatenilor.

“La discutii trebuie sa lamurim limitele intravilanului pentru ca avem solicitari de marire a acestuia pe tot conturul. Vor fi niste discutii punctuale si profesionale pe 20-30 de teme mari, pentru ca sunt mai multi cetateni care cer acelasi lucru”, a precizat Adrian Borda.

De ce a durat atat? Pentru ca au fost tot felul de amendamente si clarificari, in special din partea Comisiei de urbanism. Unele vizau centura ocolitoare a Florestiului si posibilitatea de amplasare a ei in sud, nu in nord ca in planurile actuale- lucru absolut irealizabil, pentru ca viitoarea centura ar fi trecut prin centrul comercial situat la iesirea din Cluj spre Oradea. Altele vizau zona Taietura Turcului si parcul industrial Tetarom. La toate acestea se adauga solicitarile venite din partea cetatenilor. Si pentru ca meniul sa fie complet, mai adaugam si birocratia in ceea ce priveste obtinerea avizelor. Toate acestea au dus la intarzieri de aproximativ 2 ani.

De ce este important sa avem un nou PUG?

Pentru ca s-a construit mult si se va construi si de acum inainte. Era imperios necesar un nou Plan Urbanistic care sa reglementeze zonele de constructie ale Clujului, regimul de inaltime, procentul de spatiu verde, etc. Conform noului PUG, Clujul va fi impartit in trei mari zone: orasul actual, zona de urbanizare(care include si Borhanciul) si zona de restructurare( care cuprinde zonele industriale plus terenul riveran arterelor de circulatie). De asemenea, exista reglementari cu privire la spatiul verde de pe parcela pe care se construieste. Regimul de inaltime maxim in oras va fi fixat la 6 etaje!

Sursa: Ziua de Cluj

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *