Nokia ar putea plati la pretul pietei terenul din Jucu

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Nokia ar putea cumpara terenul de la Jucu la pretul actual al pietei, desi a incheiat un memorandum cu Consiliul Judetean (CJ) Cluj, in care era stipulat un pret de 2,1 euro pe metru patrat. In acest caz, pretul celor 90 de hectare concesionate in acest moment de Nokia ar fi ajuns la 1,8 milioane de euro. Calculat la un pret mediu al pietei de 15 euro, finlandezii ar avea de platit de mai bine de 10 ori mai mult, adica 13,5 milioane de euro. Pretul terenurilor din Jucu a explodat, ironic, chiar dupa ce compania finlandeza a demarat investitia.

Directorul Tetarom, Viorel Gavrea, arata ca a primit o serie de cereri venite din partea Comisiei Europene si a Consiliului Concurentei privind metoda de si pretul pe care urmeaza sa il plateasca Nokia.

“Comisia Europeana spune ca trebuie sa facem o expertiza asupra terenului inainte de vanzare”, a declarat Viorel Gavrea, directorul Tetarom.

In 2008 consilierii judeteni de atunci au votat incheierea unui memorandul cu reprezentantii Nokia in care erau prevazute mai multe clauze in cazul unei viitoare vanzari a terenului.

“La acel moment s-a facut o medie deoarece pamantul nu avea nicio valoare fara Nokia, era aproximativ 2 euro pentru cel de la drum si sub 0,50 pentru cel catre Somes. Practic nu era acces spre teren, nu puteau face nicio benzinarie, iar pe cel de mai in spate poate doar o balastiera pentru ca e teren inundabil. Eu tin minte ca s-a stabilit ca au drept de cumparare la pretul care era inainte sa vina ei”, a explicat pentru citynews.ro, Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean din perioada in care Nokia a demarat investitia la Jucu.


La ce pret se vinde terenul in 2010

Tinand cont de preturile vehiculate de cei care detin inca terenuri in zona, Nokia are sanse sa plateasca intre 3 si 30 de euro pe metru patrat. Un teren de 10.100 de metri patrati aflat pe aliniamentul fabricii Nokia se vinde cu 30 de euro pe metru patrat.

“Terenul este intabulat, cu toate actele in regula, la 150 de metri de fabrica Nokia pe drumul dinspre Rascruci”, a spus proprietarul. Cu cateva saptamani in urma, o parcela de 17.000 de metri patrati din zona Nokia s-a vandut cu 12 euro metrul patrat. “Acum depinde de zona, dar preturile in Jucu sunt cuprinse intre 3,4,5 euro si pana la 15 pe metru patrat, au mai scazut acum in ultimele luni”, a spus A.H, care a vandut un teren in Jucu in ultima perioada.
Pentru a vinde terenul, la recomandarea Comisiei Europene, Consiliul Judetean se pregateste de o noua evaluare. “Urmeaza sa facem un contract de vanzare – cumparare cu Nokia, dar abia dupa un proces de evaluare a terenului ce trebuie sa fie votat de consilierii judeteni”, a afirmat presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise.

Consilierii judeteni care au votat memorandumul sustin mentinerea pretului

Fosti si actuali consilieri judeteni ce au votat memorandumul considera ca pretul ce a fost stabilit prin contract trebuie respectat.

“Am inteles ca exista o recomandare a Consiliului Concurentei si a Comisiei Europene privind o evaluare a terenului, dar din punctul meu de vedere o data ce am stabilit asa trebuie sa ramana. Astazi la Nokia lucreaza peste 4.000 de angajati si asta inseamna dari la Stat, dar asa se intampla cand o firma mare vine in Romania ii supara pe multi.Ei au fost foarte seriosi si din punctul meu de vedere trebuie sa sustinem ce am hotarat la aceea vreme”, a declarat Danut Canta, consilier judetean si acum si in mandatul trecut.

Radu Bica, actual vicepresedinte al Consiliului Judetean si consilier judetean in mandatul trecut sustine si el pastrarea contractului initial. “E o recomandare din partea Comisiei Europene, dar nu putem schimba termenii contractului”, a spus acesta.

Din partea PD-L, Alexandru Coroianu a votat memorandumul respectiv in manadul trecut. “Este o controversa in ce ne-am dorit noi si ce ne cere Comisia Europeana. Trebuie sa luam o decizie in asa fel incat sa nu exista probleme de nicio parte”, a afirmat el.
Nokia discreta in privinta conditiilor contractuale

Reprezentantii companiei Nokia din Romania urmeaza sa ceara detalii despre cumpararea terenului tocmai celor din Finlanda. “In general reprezentantii Nokia din Finlanda, deoarece noi trebuie sa redirectionam spre ei astfel de intrebari sunt foarte discreti in ceea ce priveste termenele contractuale. Pana acum acestia nu au oferit informatii despre acest subiect”, a declarat Crenguta Rosu, reprezentat al DC Communication, care se ocupa cu relatia cu Nokia.
Sursa: City News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *