Municipiul Iași: un oraș înfloritor imobiliar

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Dacă vrei să te muți în Iași trebuie să știi că municipiul Iași este al doilea oraș ca mărime a populației din România cu peste 393 de mii de locuitori, conform unui raport al Institutului Național de Statistică din 203, fiind al doua ca mărime din România, după București.

Municipiul Iași este un important centru cultural și universitar din România, găzduind multe universități, monumente istorice, palate de cultură, un oraș vibrant, plin de culoare și un farmec al locului aparte. 

Iașiul este cel mai centru universitar, după București și Cluj cu numeroase și prestigioase universități, precum Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), cu un număr total de studenți care depășește, în mod obișnuit, 25.000 de studenți, Universitatea de Arte ”George Enescu” care reunește peste 16.000 de studenți, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” cu un număr de peste 14.000 de studenți, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” cu aproape 12.000 de studenți! 

Numărul mare de studenți pune presiune pe piața imobiliară din oraș și respectiv pe locurile de muncă accesibile proaspeților absolvenți.

Vestea bună este că Iașiul, un oraș în plină dezvoltare imobiliară, are o piață a ofertelor imobiliare foarte mare, și se află în topul primelor 5 orașe din țară cu cele mai multe tranzacții. 

Prețurile la imobiliare în Iași

Potrivit site-ului numbeo.com, costul vieții în Iași este cu aproximativ 15,8% mai mic decât în București, în timp ce chiriile în Iași sunt cu 29,4% mai mici decât cele din București.

Potrivit indicelui Blitz, prețul mediu de închiriere a unui apartament în centrul orașului Iași este de aproximativ 547 euro, iar în zonele periferice (CUG)  prețul este în jurul valorii de 367 euro.

În ceea ce privește prețurile apartamentelor, media pe oraș este de 1.368 Euro/mp, iar în centrul orașului acestea sunt în medie de 2.249 de euro pe metru pătrat, în timp ce în zonele periferice prețul se situează în jurul valorii de 873 de euro pe metru pătrat (CUG).

Iași este un oraș cu o istorie bogată cu importante obiective turistice, dar și cartiere cu multe restaurante, cafenele și magazine, un loc ideal pentru inițierea unei afaceri, întemeierea unei familii, dar și pentru plimbări și explorarea istoriei locale.

Cartierele din Iași 

Municipiul Iași este împărțit în mai multe cartiere, fiecare având caracteristici și specificități proprii. Iată care sunt cele mai populare cartiere, reprezentative ale municipiului Iași:

Copou

Este unul dintre cele mai vechi și mai pitorești cartiere din Iași, cu numeroase clădiri istorice și monumente culturale. Copou este și cel mai „verde” cartier al Iașului, pe raza acestuia se află Grădina Botanică, Parcul Copou și Parcul Expoziției.

Aici se află Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, fondată în 1860, cea mai veche universitate din România și una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din țară. 

Grădina Botanică “Anastasie Fătu” este una dintre cele mai vechi și frumoase grădini botanice din România, înființată în 1856, care adăpostește o varietate impresionantă de plante și specii vegetale.

Parcul Expoziției este un parc de 5,4 ha, frumos și îngrijit, ideal pentru plimbări relaxante, unde au loc și diverse evenimente culturale și expoziții temporare.

Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele turistice importante din cartierul Copou din Iași. O vizită doar în această zonă îți oferă ocazia de a descoperi istoria și cultura bogată a orașului.

În ciuda vechimii sale, acest cartier a permis și noi dezvoltări imobiliare. Potrivit unei publicații locale, în ultimii cel puțin 10 ani, Copoul a fost „asaltat” de dezvoltatori imobiliari care au început să construiască aici masiv ansambluri rezidențiale. 

Prețurile la apartamentele de vânzare în Copou sunt în medie de 1.662 Euro/mp, iar garsonierele noi (38 mp) au un preț începând cu 49.400 Euro. 

Centru 

Zona centrală a orașului se află în vecinătatea zonei Copou și include Bulevardul Ștefan cel Mare și Piața Unirii. Aici pot fi găsite atât case și vile, cât și blocuri de apartamente – fie construite înainte de Revoluție, cu regim mare de înălțime, fie ansambluri rezidențiale noi. 

Cartierul este destul de verde și include o serie de obiective de interes pentru ieșeni: instituții de învățământ notabile acum ar fi Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, dar și Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, precum și ansamblul Palas Iași – un centru comercial cu o suprafață de 270.000 mp și care, la momentul construirii, era cea mai mare investiție imobiliară din afara Bucureștiului.

Tot aici se află și Palatul Culturii cel mai emblematic monument al Iașului și o bijuterie arhitecturală în stil neogotic, construit la începutul secolului al XX-lea și care găzduiește numeroase muzee, printre care Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic și altele.

În zona centrală se află și o serie de spitale clinice județene și regionale de urgență, boli infecțioase, dar și spitalul de Oncologie. 

Resturante, cafenele, parcuri și grădini publice – pe toate le găsești în zona centrală a Iașului, unde prețurile la apartamentele de vânzare se situează în medie la valoarea de 2.249 Euro/mp.

Bucium 

Cartierul Bucium este situat la o distanță de 5-6 km de Iași și la o înălțime de 300 de metri deasupra orașului. Atuul zonei sunt priveliștile deosebite, deoarece zona face parte din platoul Repedea, declarat rezervație geologică. 

Partea mai înaltă a dealului este împădurită, spre poale se întind celebra podgorie Bucium, iar în partea locuită a platoului este amplasat cel mai bine poziționat cartier în dezvoltare din Iași, fiind înconjurat pe două laturi de pădure, ușor accesibil din toate direcțiile, cu mașina și pietonal.

De unde era cunoscut mai degrabă ca o zonă de case, în ultimii ani 5-7 aici în cartierul Bucium s-au dezvoltat mai multe complexe rezidențiale de apartamente noi la standarde de lifestyle ridicate, un exemplu fiind apartamentele cu grădină sau cele cu terase generoase care beneficiază de aceeași priveliște pitorească deasupra orașului.

În acest moment, în Bucium sunt în construcție peste 400 de apartamente noi, în ansamblurile rezidențiale nou dezvoltate și aproximativ un număr de 120 de case și vile noi. 

Zonă este în plină dezvoltare dar beneficiază de o infrastructură formată dintr-un bulevard cu două sensuri, zone comerciale, benzinării, farmacii, parcuri amenajate, terenuri de sport, școli și grădinițe, restaurante, transport public în comun către orice punct al orașului. 

Prețurile la apartamentele noi de vânzare în acest cartier pornesc de la 1.100 Euro/mp, iar o garsonieră de 36 mp are un preț de 43.000 de Euro. 

Tătărași

Tătărași este un cartier situat în partea de central-estică a orașului, ce găzduiește multe zone rezidențiale, cu o varietate de tipuri de locuințe, cum ar fi apartamente, case și vile. 

Aici găsești numeroase magazine, supermarketuri, farmacii, restaurante și alte facilități comerciale, care satisfac nevoile locuitorilor din zonă. De asemenea, cartierul beneficiază de servicii medicale, centre de învățământ, precum și alte servicii publice. 

Tot aici se află Cimitirul „Eternitatea”, cel mai mare cimitir din municipiul Iași, unde sunt înmormântate numeroase personalități istorice, precum și Ateneul Național din Iași, care găzduiește spectacole de teatru pentru adulți și copii, festivaluri de muzică, proiecții cinematografice și multe alte proiecte culturale, pecum și Complexul Ciric – cel mai mare parc verde din Iași. 

Foarte aproape de Tătărași Nord se află și Aeroportul din Iași, un aeroport important din Estul țării care are un trafic lunar de aproximativ 250 de mii de pasageri. 

Tot de aici poți ajunge cu ușurință la ansamblul Palas Iași, unde ai multe shopping, evenimente, restaurante și cafenele, dar și un patinoar unde poți lua cursuri de patinaj!

În acest  cartier prețurile la apartamentele noi pornesc de la 1.474 Euro/mp, iar un apartament de 2 camere de 41 mp costă în jur de 59.900 Euro. 

Nicolina

Nicolina este unul dintre cartierele ieșene de dimensiuni medii, cu un fond locativ format, în proporție covârșitoare, din blocuri – dintre care majoritatea ridicate înainte de anul 1990. 

Cartierul este, per ansamblu, destul de „aerisit”, continuând să ofere oportunități de dezvoltare imobiliară.

Tot în acest cartier pot fi găsite terenuri pretabile pentru construcții, Nicolina numărându-se printre zonele atractive pentru dezvoltatorii rezidențiali. Cei interesați de achiziția unui apartament nou-construit pot spera, să găsească aici proprietatea potrivită la prețuri accesibile. 

Este important de menționat că Nicolina este foarte aproape de Palas, zona ultracentrală a orașului.

Locuitorii din zona Nicolina se bucură de multe spații verzi, printre care Parcul Nicolina 2, dar și de zona Galata, cu pădurea cu același nume, dar și Ștrandul Municipal – ambele destinații fiind extrem de atractive pe timp de vară.

Prețurile la apartamentele din acest cartier au un preț mediu de 1.482 Euro/mp, iar un apartament cu 2 camere pornește de la un preț de 53.000 Euro. 

C.U.G. 

Un alt cartier interesant din Iași, amplasat în extremitatea sa sudică este cartierul C.U.G. a cărui denumire vine de la ”Combinatul de Utilaj Greu” deschis aici în perioada comunistă. Deși o bună parte din suprafața sa este ocupată, practic, de spații industriale, aici există și dezvoltări rezidențiale, blocuri ridicate înainte de Revoluție, cât și ansambluri rezidențiale mai noi.

Deși este un cartier destul de nou, C.U.G. este bine reprezentat din punctul de vedere al oportunităților de învățământ – aici găsești suficiente unități preșcolare și școlare. 

Pentru divertisment – restaurante și cafenele și cumpărături într-un centru comercial mai mare însă, mai accesibile sunt facilitățile oferite de cartierul vecin Nicolina. 

Locuitori cartierul au în schimb acces la spațiile verzi și locurile de joacă pentru copii amenajate de către autorități sau dezvoltatorii ansamblurilor rezidențiale. 

În cartierul CUG sunt multe dezvoltări imobiliare noi, iar prețurile sunt foarte avantajoase, pornind de la 873 Euro/mp, CUG fiind practic și cel mai ieftin cartier din municipiul Iași. 

***

Acestea sunt doar câteva dintre cartierele notabile din municipiul Iași. Există și altele, fiecare contribuind la frumusețea și diversitatea orașului.

Dacă ești în căutarea unei locuințe în Iași, analizează cu atenție criteriile amintite – spații verzi, instituții de cultură și de învățământ, opțiuni de recreere și divertisment, înainte de a lua o decizie. E foarte important ca zona viitoarei tale locuințe să se potrivească cu stilul tău de viață și să corespundă nevoilor tale, astfel încât să îți asigure confortul și experiențele dorite. 

Contactează agenții Blitz pentru oferte cu preț redus sau cu reprezentare exclusivă pentru cele mai bune deal-uri din vechea capitală a Moldovei.