Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului face ordine in jungla titlurilor de proprietate

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Am fost informati recent ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului urmeaza, potrivit unui proiect de act normativ, sa preia Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, motivul acestei decizii fiind legat exclusiv de inadvertentele identificate in ceea ce priveste titlurile de proprietate.

Astfel, Elena Udrea a declarat ca se va purcede la revizuirea dosarelor si la punerea la punct a situatiei intr-un mod cu totul intransigent.

Este un proiect prin care noi incercam sa realizam cadastru imobiliar in toata tara. Avem o mare problema care impiedica dezvoltarea teritorială, regionala a Romaniei, pentru ca in acest moment nu exista cadastru imobiliar in România, nu sunt trecute proprietatile, nu sunt marcate proprietatile si este foarte greu sa demarezi orice fel de proiect, cu atat mai mult unul de anvergura regionala“, a afirmat Udrea.

Trebuie remarcat faptul ca Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului s-a plans de lipsa acuta de fonduri, acest proiect de infiintare a cadastrului imobiliar national necesitand sume cel putin deocamdata inexistente.

Subliniind faptul ca exista o solicitare a Comisiei Europene de a realiza acest cadastru imobiliar, Elena Udrea a aratat ca Romania se afla printre putinele tari care se afla intr-o astfel de situatie.

Daca am suprapune proprietatile, asa cum sunt ele marcate, cu titlurile de proprietate pe care le detin cetatenii Romaniei astazi, suprafata este mai mare decat suprafata Romaniei. Asta inseamna ca foarte multe proprietati sau titluri de proprietate se suprapun unele peste altele, se refera la aceleasi suprafete de teren, iar lucrul acesta trebuie reglementat in viitor“, a explicat ministrul, adaugand ca trebuie gasita o solutie de a aduce titlurile de proprietate intre granitele tarii.

Ca situatiunea este destructurata si ineficienta, e mai mult decat clar, Udrea punctand lipsa de coeziune imobiliara din Romania. Cat timp dinamica acestei piete se desfasoara sub auspiciile „anonimatului”, nu ne putem astepta la o dezvoltare sanatoasa a acestui sector fluctuant si imprevizibil.

Sursa: Capital

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *